Болярски питки
Добави към моето меню
Болярски питки
Рецепта Tsvetanka Manolova
Здравейте! Днес прочетох рецепта за болярски питки и веднага реших да ги пробвам. Спретнахме си една вкусна вечеря с топли питки, сиренце, кашкавалче, суджуче и поляхме с хубаво винце!
Продукти
1/2 ч.ч. олио
около 1 кг брашно
4 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче суха мая
400 мл хладка вода
1/4 ч.л. сода бикарбонат (разбита в 2 супени лъжици кисело мляко)
100 г меко краве масло
Рецепта за болярски питки
• Брашното се пресява и се прави кладенче. Вътре се сипват маята, олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на питките).
• Замесва се меко тесто, което се разделя на 16 топки. Те престояват известно време, но без напълно да втасат, поставени върху брашно и завити с мокра кърпа.
• Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. Намазва се с масло, завива се на руло, а след това се усуква на охлювче. Подреждаме питките в тава, постлана с хартия за печене. Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат около 1 час или докато удвоят обема си.
• Питките се намазват с разбития жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Допълнение от Виолета Якова мммДааа…ако след като се намажат с масло се сложи и сиренце,стават божествени…Преди да ги изпечете ги намажете с олио и поръсете с галета и сол. Да ви е сладко