Зелени цървулки
Добави към моето меню
Зелени цървулки
вариант на вкусна закуска, позната от българската кухня, здравословна и с пролетно настроение
Продукти
400 г брашно
1/3 пакетче мая
Щипка сол
щипка сол
2 с.л. олио
200 мл хладка вода
За плънката
200 г спанак
2-3 стръка олио
200 г сирене
200 г извара
4 яйца
2-3 стръка магданоз
1 с.л. зехтин
Рецепта за зелени цървулки или пърленки
• От продуктите за тестото се замесва еластично тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема
• Разделя се на 4 топки и се разточва на елипсовидна форма
• Плънката се приготвя като спанакът (може да се използва лопуш, коприва) се бланшира за 2-3 в гореща вода с щипка вода, след което се изважда и веднага се залива със студена вода за да се запази цвета
• В купа се смесват изварата, натрошеното сирене, нарязания на ситно бланширан спанак, зеления лук и се разбърква
• От разточеното тесто се оформя цървулче като се завиват краищата. Разпределя се плънката
• Отгоре с лъжица се прави вдлъбнатина и се чуква по едно яйце
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност, около 20 мин
• Стръковете магданоз се нарязват на ситно и се смесват със зехтина. Със сместа се намазват цървулките и се сервират