Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се храним правилно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна! (Хипократ)

Как да се храним правилно – тема по която е написано много, много се говори, но само с говорене не се получава, защото това е нещо, което се прави всеки ден. Ако се следват пронципите на здравословното и сезонно хранене може да се окаже, че не е и толкова скъпо начинание, ако не се изпада в крайности, планира се и се прави с желание. затова направихме опит да съберем основните неща за да си ги припомним

млекарница
в началото е планиране и избор на качествени продукти

1. Хранете се правилно
Една от разпространените грешки е липсата на разнообразие на продуктите при съставяне на менюто. Всеки продукт съдържа различни хранителни вещества и при съставянето на менюто трябва така да ги подбираме, че да поддържаме баланс на хранителните вещества.
Представете си, че в менюто ви няма месо и се храните основно и само с хляб и тестени продукти. Балансът на постъпващите вещества в организма ще се наруши и ще започне да липсва нещо в организъма, което ще си проличи в настроението, работоспособността и в здравето ви. Затова разнообразието е първа стъпка.
Има продукти, които са недооценени. Като млякото и млечните продукти, които съдържат аминокиселини, витамини, хранителни са и спомагат за отвеждане на шлаките от организъма. Млечни продукти като кисело мляко, йогурт, кефир, извара са полезни за всички възрасти и трябва да присъстват всеки ден на масата ни.
Друг пренебрегван продукт са рибата и морските дарове – съдържат витамини, белтъчини, малко калории, усвоява се добре. Има едно просто правило – петък рибен ден. Приготвяйте я варена, на фурна, на пара, във фолио, в магазина избирайте прясна риба – пъстърва, херинга, скумрия.
Други се опитват да не консумират растителни мазнини – зехтин, слънчогледово олио, орехово олио, ленено, от гроздови семки, а те са богати на витамини, и спомагат за понижаване на нивото на холестерина в кръвта.
Затова не бива да се храним моно, а
да се храним в цялата гама на цветове, вкусове и разнообразие на продуктите.
Трябва само да следим за количеството, което приемаме и за съотношението на веществата, които приемаме.

2. Умерени количества
Едно от големите заблуждения е, че ако преядем това е път наднорменото тегло. Но не е съвсем така. Дори малкото всекидневно приемане на калории в повече може да доведе увеличаване на теглото. Грешка е и когато намаляваме количеството на храната, защото се нарушава обмяната веществата, което води до сънливост и загуба на работоспособност.
Съществува ли златна среда към която, ако се придържаме ще поддържаме желаното тегло? Да съществува, и за всеки човек е индивидуална, зависи от много фактори. Има само едно правило –
приеманите калории трябва да бъдат равни на изразходваните.
А това означава да следим за теглото, да живеем активно, да спортуваме. Всеки от нас се е качвал на фитнес уред и знае колко бавно се изгарят калориите, примерно за 30 мин може да изгорите 200 калории. Има и различни апликации, които отчитат какво разстояние сме изминали (тичане, ски, каране на колело), какъв маршрут, колко време и колко калории.

калории изгаряне

3. Режим на хранене
Как се отнасяте към правилото, че трябва да се храните няколко пъти на ден в определени часове и вечерята да бъде два часа преди лягане?
Понякога нарушаваме часовете на хранене. Заради безпорядъка организмът престава да функционира хармонично и се наблюдава забавяне на работата на стомашно-чревния тракт. Много изследвания са проведени на тази тема и е установено, че между отделните приеми на храна трябва да има 4 часа.
Една от основите на правилното хранене е режим –
всеки ден храната да се приема в определени часове.
Работещият човек трябва да планира и да приема храна на закуска, обед и вечеря. За всеки човек режимът на хранене е индивидуален, но основното правило трябва да се спазва.
Не трябва да се допуска забавяне на метаболизма и на обмяната на веществата.

маса

Как да се храним правилно – продължение

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории