Зелено сирене
Добави към моето меню
Зелено сирене
Знаете ли, че има българско сирене:
– Европейските ценители на сирената изкупили още първия ден на Световното изложение “Cheese 2015” в италианския град Бра.
– Е на трето място в класацията на британския „Телеграф” за сирената в Европа. Първите две места са заети от австрийското Alp-Bergkäse и от белгийското Fromage de Herve.
Да, това е митичното зелено сирене от с.Черни Вит. Уникален продукт, който се произвежда единствено на това място в България, но който според родното законодателство е забранен за продажба. За това е почти невъзможно да го опитате освен на изложения или директно да отидете до тетевенското село, където местен жител е възродил традицията за производството му.
Цветан Димитров от с.Черни Вит, Тетевенска община е единственият, който произвежда зеленото сирене. То се прави от овче или козе мляко, като името си получава от характерната синьо-зелена плесен, която се образува по него и която се среща само тук. То се съхранява в дървени качета, което е и причината да е забранено от българското законодатерство.
Сиренето може да се съхранява в хладилник, а тези които са го опитвали са изненадани и очаровани от вкусовите му качества, които превъзхождат сирената, предлагащи се по магазините.
снимки greencheese.eu