Желирана торта
Добави към моето меню
Желирана торта
Рецепта Светлина Генова
Продукти
10 жълтъка
2 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
4 с.л. брашно
2 ванилии
5 желатина
10 белтъка
2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.ч. орехи, натрошени
2 с.л. краве масло
Рецепта за желирана торта
• 10 желтъка се разбиват с 2 ч. захар,1 л. прясно м ляко,4 с.л. с връх брашно и 2 ванилии.
• Слага се на котлона да се сгъсти при непрекъснато бъркане.
• Разтварят се 5 желатина и се прибавят в сместа.
• Отново се връща на котлона до като започне да прави плюски-не повече, за да не се пресече.
• Отделно се разбиват 10 белтъка с 2 ч.захар – като за целувки.
• След като жълтата смес напълно изстине се прибавя към бялата.
• Част от нея оцветявам с какао и прибавям натрошени орехи.
• Формата се намазва с краве масло. Изсипвам първо бялата смес и след това с какаото.
• Оставям в хладилника една нощ да стегне.
• За да се обърне тортата е необходимо формата да се натопи за няколко секунди във много гореща вода.
ДОБЪР АПЕТИТ!