Последни Рецепти
Последни Статии

Масло или маргарин

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Масло или маргарин
Или леко масло (продукт, който се предлага на нашия пзар от скоро и съдържа краве масло 30% и растителни мазнини 70%)

масло или маргарин

Кой избор е по-здравословен? По-полезен?
Използваме масло или маргарин почти всеки ден, за да си намажем филийка, добавяме го в картофеното пюре за да стане по-вкусно, присъства в много от рецептите за сладкиши, които приготвяме.
Каква е разликата между краве масло и маргарин? Дали единият продукт е по-здравословен от другия?
Маслото (кравето масло, както е прието да го наричаме още) е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко. То се използва от хиляди години насам. Маслото съдържа и наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.
Маргаринът се прави предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав от маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, се използва метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е – сформирането на доста вредните трансмазнини, които намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.
От друга страна, на опаковките за маргарин, може да се види състава и да проверите дали съдържат трансмазнини – въпросът е, ако не пише, че съдържат трансмазнини – наистина ли е така?
Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, кайто съдържа витамини A и E.
Някои нови маргарини са с ниска калорийна стойност или съдържат фибри…
Какъв е изводът?
Важно е количеството. Внимавайте какво точно ядете и винаги гледайте етикета на продукта.
И един съвет опитайте да замените със зехтин (качествен) не само когато приготвяте салата или приготвяте брускети, а да поръсите препечена филийка със зехтин и да поръсите с малко свежи подправки

Въпросът е зададен от ASAP Science и е използвана публикацията. Може да разгледате видеото Butter vs Margarine

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории