Агнешко печено : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешко печено

Добавено в Българска кухня, Ястия с агнешко

Добави към моето меню

Агнешко печено на фурна
рецепта класика за печено агнешко

1 агне или 1 агнешко бутче
1 пакетче масло
6-7 връзки зелен лук
2 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 връзка зелен чесън
2 -3 скилидки чесън
черен пипер и сол на вкус

* Агнето или бутчето се почиства и измива.
* Посолява се и се намазва със стритите скилидки чесън, които сме разбили с маслото, червения пипер, чубрицата, черния пипер. Могат да се направят нарези с остър нож и да се вкарат скилидките чесън.
* Слага се в тава и се налива 1 пръст вода в тавата. Месото се поставя в тавита върху напречно поставени дебели обелени пръчки (по-дебели клони и импровизирате скара с тях). Така месеото се изпича отвсякъде.
* Пече се на умерен огън, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос.
* Когато месото е почти готова се добавя и нарязания на ситно зелен лук и чесън.

Това е рецепта класика. Аз лично добавям и 1 кг зелено – спанак, лопуш и 200 гр гъби, нарязани на ситно. Така приготвям и гарнитура към агнешкото.

Свекърва ми обаче е твърда в тавата се пече само месото :)
Рацептите са дадени с агнешко месо, но у дома се приготвя ярешко. Малките козленца растат в еленския балкан и са специална доставка от семейството на съпруга ми.
За което моята благодарност!

16.04.2009

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

9 Comments

  1. 1
    milena178dimitrova // July 11th, 2009 at 1:01 pm

    Рецептата е страхотна, както повечето от този сайт! Направих печено яре. Дори нямах зелен лук и зелен чесън – в момента на пазара няма такива – и въпреки това стана невероятно вкусно. Аз по принцип не съм любителка на агнешко и ярешко, но явно зависи как е приготвено. Опитайте!

  2. 2
    Niki Marionik // April 21st, 2011 at 1:27 pm

    agneshkoto e super……..a nazdrave.

  3. 3
    Tatyana Gacinska // April 21st, 2011 at 1:32 pm

    Наздраве!