Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешка чорба

Добавено в Българска кухня, Супи, Ястия с агнешко

Добави към моето меню

Агнешка дроб чорба
рецепта класика, така както съм я научила от моята баба, а тя от нейната. Прави се винаги за сбора, за най-големия празник на селото.

250 гр агнешко дробене
50 гр ориз (1 кафена чашка)
6 стръка зелен лук
1 -2 моркова (50 гр)
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка джоджен (или сух)
черен пипер на вкус
1 щипка лимонтозу
(сол)

* В тенджера с вряща вода се добавя 250 гр агнешко дробене, приготвено като в тази рецепта
* Когато дробенето заври се прибавя измития ориз и джоджена, ако е сух.
* Когато ориза е почти сварен се добавя нарязания на ситно зелен лук и настърган на едро ренде морков и се разбърква.
* От яйцата, киселото мляко, брашното и лимонтузото се приготвя застройка.

Както ме е учила баба ми да се застройва супа си е цяло изкуство, за да стане застойката гладка и да не се пресече, защото тогава вкусната супа губи своя вид.

В купичка се разбиват яйцата с щипка лимонтозу, добавя се брашното и започва да се прибавя по-малко, на тънка струя супата, като се бърка постоянно. След това застройката се изсипва в тнеджерата при супата и се разбърква. Като клокне само веднъж супата се дръпва от огъня.

* Супата се поръсва с нарязан на ситно магданоз и пресен джоджен (ако има) и се поднася гореща в порцеланова паница и се поръсва с прясно смлян черен пипер, а за любителите на лютото и с люта чушка.
* От останалото брашно с киселото мляко и яйцата се прави застройката, която може да се сгъсти на огъня,без да заври. Застройката се прибавя в чорбата в момента от свалянето и от огъня.
* Готовата чорба се подправя с черен пипер и ситно нарязан магданоз и джодже

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Делян Вълчев // April 23rd, 2011 at 7:33 am

    vqrno e az q probvax