Агнешка чорба
Добави към моето меню
Агнешка дроб чорба
рецепта класика, така както съм я научила от моята баба, а тя от нейната. Прави се винаги за сбора, за най-големия празник на селото.
250 гр агнешко дробене
50 гр ориз (1 кафена чашка)
6 стръка зелен лук
1 -2 моркова (50 гр)
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка джоджен (или сух)
черен пипер на вкус
1 щипка лимонтозу
(сол)
* В тенджера с вряща вода се добавя 250 гр агнешко дробене, приготвено като в тази рецепта
* Когато дробенето заври се прибавя измития ориз и джоджена, ако е сух.
* Когато ориза е почти сварен се добавя нарязания на ситно зелен лук и настърган на едро ренде морков и се разбърква.
* От яйцата, киселото мляко, брашното и лимонтузото се приготвя застройка.
Както ме е учила баба ми да се застройва супа си е цяло изкуство, за да стане застойката гладка и да не се пресече, защото тогава вкусната супа губи своя вид.
В купичка се разбиват яйцата с щипка лимонтозу, добавя се брашното и започва да се прибавя по-малко, на тънка струя супата, като се бърка постоянно. След това застройката се изсипва в тнеджерата при супата и се разбърква. Като клокне само веднъж супата се дръпва от огъня.
* Супата се поръсва с нарязан на ситно магданоз и пресен джоджен (ако има) и се поднася гореща в порцеланова паница и се поръсва с прясно смлян черен пипер, а за любителите на лютото и с люта чушка.
* От останалото брашно с киселото мляко и яйцата се прави застройката, която може да се сгъсти на огъня,без да заври. Застройката се прибавя в чорбата в момента от свалянето и от огъня.
* Готовата чорба се подправя с черен пипер и ситно нарязан магданоз и джодже
vqrno e az q probvax