Последни Рецепти
Последни Статии

Какво трябва да знаем за хранителните добавки?

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

хранителните добавки и етикетите на храните в магазините

Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките – вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи – подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?

Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин – жълт оцветител â„–7

Е101 (рибофлавин – водоразтворим витамин В2)

Е140 (хлорофил – зелен оцветител â„–1)

Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)

Е162 (оцветител от цвекло)

Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)

от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)

Е270 (млечна киселина)

Е290 (въглена киселина)

Е296 (ябълчена киселина)

Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)

Е322 (лецитин)

от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)

от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)

Подсладители:

Е950 (ацесулфат)

Е959 (неохесперидин – портокалов глюкозид)

Емулгатори:

Е440 (пектин)

Желиращи:

Е422 (глицерин)

Е415 (ксантин)

!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки!!!

Е121 – цитрусов червен оцветител

Е123 – оцветител амарант

Е240 – консервант формалдехид

Как правилно да изберем подходящата стока?

Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като “без консерванти”.

– По възможност се откажете от продукти с подсладители.

– Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.

– Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.

– В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

Other posts tagging «хранителни добавки»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории