Последни Рецепти
Последни Статии

Аюрведа – Индийска традиция в храненето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В Аюрведа храненето пред деня е съгласувано с ритъма на природата
Да се храним според древната индийска традиция

Според индийската традиция през денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода. Тези периоди според Аюрведа са свързани със слънчевата активност.

Първият период е покоят – Капха
започва от изгрева на слънцето до 10 часа. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

Вторият – енергийната активностПита
продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. “храносмилателният огън е най-силен”.

Третият е периодът на двигателната активност – Вата

продължава от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи – люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

След това всичко се повтаря: от 18 до 22 часа – Капха, от 22 до 2 часа – Пита, от 2 до 6 часа – Вата.

Именно в този ритъм според Аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици.
Изхождайки от тези предпоставки, Аюрведа дава следните препоръки за хранене през деня:

Ставайте в периода Вата,

т.е. малко по-рано от 6 часа и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за “евакуацията” на съдържанието в дебелото черво.

При появата на глад – закусете с плодове.

В периода Пита (особено от 12 до 14 часа) изяжте по-голямата част от ежедневната си храна.

Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла, в която трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра – така ще се увеличи храносмилателният огън.

В периода края на Вата – началото на Капха (18-20 часа) изяжте своята лека вечеря – преди залез слънце.

Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите.

Повторете процедурата, която извършихте непосредствено след обяда

По идея о руски сайтове и здраве.бг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории