Баница с дърпани кори : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Баница с дърпани кори

Добавено в Баница, Българска кухня

Добави към моето меню

Баница с дърпани кори
рецепта от детството, когато баба правеше най-вкусните баници. В Търновския край ги правят дърпани. Точени кори правят за млечна баница, за тиквеник … Но сега за баницата на баба. Има малка тайна. Брашното трябва да е топло. Затова се внася от предния ден в стаята на топло и се пресява преди да се замеси. Ако вашето брашно е на топло само го пресейте

За една баница е необходимо:
250 мл хладка вода
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. олио
брашно за замесване на меко тесто, около 400 гр

за плънката
200 гр сирене
2 стръка праз
щипка чубрица
щипка джоджен

плънка 2 вид
200 гр сирене
1 яйце

Необидима е около 50 гр затоплена свинка мас, ако няма краве масло, разтопено

Плънката я избирате по ваш вкус да бъде сирене и яйца или праз и сирене. И двете са вкусни. В случая (на снимката) част от бршаното е грахам
banitza dyrpana
* Хладката вода се смесва с оцета и олиото и се добявя пресятото брашно. Замесва се меко еластично тесто;
* Разделя се на около 15 топчета, които се загъват с кърпа за около 30 мин;
* Приготвя се плънка по избор;
* Тава с диаметър 26 см се намазва с олио;
* Взема се едно топче тесто и се топва в топлата мазнина. Започва да се дърпа с пръсти равномерно като се завърта, започва да се дърпа и се получава тънка кора;
* Слага се в тавата и се дърпа докато покрие цялата тава. Ако краищата са се получили по-дебели може да се изрежат. Но трябва да се получи еднакво тънка кора;
* Поръсва се плънка и се слага следеващата кора;
* Накрая баницата се намазва с разбито яйце;
* Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност;
* Готовата баница е доста финна. Не се реже, а се накъсва на парчета.

Успех. При желание се получава

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

4 Comments

  1. 1
    Valeri Hristov-Valio // March 28th, 2011 at 4:54 pm

    bravo super banica.

  2. 2
    Mariana Gerova // April 6th, 2011 at 3:56 pm

    отдавна я правя стахотна е и е много лесна за изпълнение.

  3. 3
    Martin Dohnev // April 9th, 2011 at 5:14 pm

    super aaaaaaaaaa

  4. 4
    Radina Nacheva // September 8th, 2011 at 7:33 am

    eiiiiiiiiiiiiii iskam i az