Боб в гювечета
Добави към моето меню
Боб в гювечета
Боб в гювечета или боб на фурна, традиционно ястие от българската кухня, подходящо за Бъдни вечер
Продукти
300 г зрял боб
1 глава кромид лук
1 стрък праз
1 морков
1 червена чушка (може да се за мени от люти червени чушлета, според сезона е)
2 с.л. доматено пюре
Щипка сух джоджен
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
Рецепта за боб в гювечета
• Бобът се почиства и измива. Залива се със студена вода за 8 часа (за една нощ)
• Измива се и се оставя в тенджера залива се със студена вода и се сварява (може и тенджера под налягане – 25 мин от момента на завиране)
• Бобът се вари докато омекне
• Лук, морков, чушка (ако има според сезона е) се нарязват на ситно и се добавят при боба и се вари още около 30 мин
• В тиган се загрява олио и се добавя червения пипер за да се запържи, долива се малко от боба и като заври се изсипва в тенджерата
• Добавят се доматеното пюре, джоджен, нарязания на ситно праз. Разбърква се
• Боба се сипва в гювечета, които се слагат в студена фурна и тогава се включва. Пекат се около 30 мин, докато боба хване коричка
Има една подправка – това са сушени гъби (manatarki), които, ако се стрият и добавят към боба му предават много хубав вкус
Може да добавите магданоз при поднасянето или да добавите люто чушле