Последни Рецепти
Последни Статии

Черен бъз

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Черен бъз
още свирчовина сме писали подробно и как да направим сироп от свирчовина – най-хубавата напитка за горещите дни на лятото – домашно приготвен сироп и парченце лимон, как да изсушим цветове за ароматен чай през зимата сега ще се спрем на плодовете на черния бъз през есента

черен бъз

Трябва да се бере когато е добре узрял
Snejana Aleksieva Черен дървесен бъз – има и храстовиден бъз, с който трябва да се различава. Много полезен!
Знаете ли как се опитва дали е готов за бране? – Трябва да е сладък на вкус, ако горчи, значи още не е узрял!

“Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!”

Горчивият вкус е от отровната съставка, която значително се разгражда и намалява , когато плода е сладък…(така ми обясни една биоложка). Затова опитвам преди да бера.
Аз си изсушавам от плода на тревистия бъз и го употребявам в началото на хемороидни кризи – пия на гладно 20-тина зрънца без да ги дъвча… За 2-3 дни предотвратявам кризата.На мен ми действа успешно!

Какво да приготвим с плодовете на черния бъз
Сибирско сладко
така го наричам защото така съм го срещала. По този начин приготвям и с плодове от арония
Необходими са
1 кг плод, добре узрял от черен бъз
1 кг захар
3 литров стъклен буркан
марля

Приготвяне
В стъклен буркан се редят ред плодове, ред захар, докато свършат продуктите
Оставя се на проветриво и слънчево място буркана, като отгоре се слага марля
След две седмици се прецежда внимателно за да не останат следи от плодовете (ако останат може да ферментира) през двойна марля, в която е сложен и памук
Съхранява се в стклен буркан с капачка на винт или бутилка в хладилник
Пие се по 1 с.л. сутрин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории