Сироп от бъз (свирчовина)
Добави към моето меню
Сироп от бъз (свирчовина)
най-хубавата напитка за горещите дни на лятото – домашно приготвен сироп и парченце лимон
снимка: Magdalena Maloir
Продукти:
15-20 цвята от бъз,
50 г лимонтозу (5 пакетчета),
1 литър вода,
3 лимона (нарязани),
захар.
Приготвяне
* Цветовете се почистват добре и се слагат в дълбок съд. Прибавя се лимонтозуто, нарязаните на 4-ки лимони и водата.
* Всичко леко се намачква, покрива се и престоява на хладно за 48 часа.
* Разбърква се през няколко часа.
* Престоялата смес се прецежда през фин гевгир или марля.
* На 1 литър прецеден сок се добавя 1 1/2кг захар. Разбърква се до пълното разтваряне на захарта и се пълни в сухи стъклени бутилки, които могат да се стерилизират, но могат и да не се, ако сиропът се съхранява в хладилник.
При консумация, сиропът се разрежда с обикновена или газирана вода и с много лед. (това е рецепта за СТУДЕНО приготвен сироп)