Домашно сирене : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Домашно сирене

Добавено в Българска кухня, Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Как се прави домашно сирене

Щастливи са тези, които могат да ползват домашно мляко, краве, козе или овче. От него могат да се приготвя какво ли не – извара, сирене, краве масло, дори кашкавал (което и напомня, че трябва да запиша рецептата за приготвяне на домашен кашкавал от една леля, оято отглежда крави в Еленския Балкан)
Едни от спомените от детството ми през летните ваканции, когато баба вземаше млякото от мандрата и правеше сирене. Сирене, което стигаше и през зимата. Днес и ние, когато има мляко правим прясно домашно сирене.

domashno-sirene
домашно сирене, Калина Георгиева

Продуктите са
мляко
мая за сирене

време и желание, необходими са също тензух и морска сол

Когато купувате мая за сирене проверете две неща
– срока на годност – ако е стара , с изтекъл срок не става сирене
– колко капки се слагат на 1 л мляко

Млякото се затопля до хладко, след което се “пресеча” с маята – капвата се толкова капки, колкото пише за л мляко и по броя на литрите мляко
Разбърква се енергично в тенджерата и се оставя за минимум 2 часа да се ” подсири”.
След това се изсипва в тензух, завързва се и се оставя около 10 часа да се изцежда.
Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, като се затиска с пластмасови бутилки пълни с вода (това с бутилките от 2 литра го ползвам и за затискане на киселото зеле – колкото и да е просто и трябваше да го видя за да го правя)
Тавата се поставя леко наклонена за да може да се отцежда от единия край.
След като стои около 1-2 часа се развива от тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива с морска сол, отгоре съо се наръсва с морска сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол
Сиренето е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покрие

koze sirene
домашно приготвено козе сирене и извара

От суроватка се прави извара, става и за замесване на хлебно тесто.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории