Джинджифилова къщичка
Добави към моето меню
Джинджифилова къщичка
Рецепта споделена от Росица Петкова
Тъй като Коледа наближава и започваме да се замисляме за украсата, подаръците, празничните лакомства и ….., реших да ви покажа миналогодишната си коледна къщичка Нещо забавно за правене и вкусно за хапване
Продукти
За тестото:
85 г масло
3 с.л. захар
100 гр мед
1 яйце
350 г брашно
½ к.л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил
1 с.л. канела
Кората на един портокал
Кората на един лимон
За „ лепило” и украса:
4 белтъка
4 ч.ч. пудра захар
Сладкарски бои
Начин на приготвяне:
• В купа смесваме брашното,содата и подправките.
• В дълбок съд разтопяваме на слаб огън маслото, захарта и меда. След като изстине към сместа добавяме яйцето, брашното с подправките и цитрусовите корички и омесваме тесто, което се оставя да престои в хладилник поне за час.
• След това разточваме на дебелина около половин сантиметър и изрязваме частите на къщичката.
• Печем върху хартия за печене, на предварително загрята фурна на 180 градуса, за 8-9 мин.
• За „лепило” и украса на къщичката разбиваме с миксер белтъци към които постепенно добавяме пудрата захар. Част от тази смес ползваме за слепване една за друга частите на къщичката, а останалата оцветяваме със сладкарска боя за украса.
Важно: След като се сглоби къщичката трябва да престои едно денонощие преди да се украсява, за да може да стегне „лепилото”.
споделено от Бисерка Ламбова, Коледната къщичка на Женя
Ирина Георгиева Да споделя с вас първата си джинджифилова къщичка