Последни Рецепти
Последни Статии

Хрян

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти, Подправки

Добави към моето меню

Хрян, Armoracia rusticana G. M. Sch., е многогодишно растение от семейство на кръсто-цветните. Широко разпространен у нас не само като култивиран зеленчук, а и като бурен, хрянът се употребява сравнително рядко, най-често когато приготвяме кисело зеле или телешко варено.
Хрянът съдържат много цени съставки – калий, калций и витамин С в големи количества.

hren

Още в най-дълбока древност той е бил използван при лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда. Корените му имат и свойството да се борят с бактериите в организма.
Хрянът се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват. Съхранява се в хладни и проветриви помещения, където остава свеж няколко месеца.Могат да се съхраняват заровени в пясък или настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. От тази каша се взима количество “на върха ножа” или малко повече, за да се подправи една порция. Лютивината му може да се смекчи с малко настъргана ябълка.
Неговите корени се намират на пазара през цялата година. Когато купувате хрян, избирайте го по дебелината. Тя трябва да е най-малко 4-6 см. Вътрешността на пресния корен е бяла и плътна.
Хрянът е чудесна подправка към месни супи и кебапи, прибавя се и към сосове за риба.С него се подправя майонеза за гарниране на варена риба, телешко варено, варени свински крачета, печено месо за студено сервиране. Придава специфичен аромат и е леко лютив. Прибавя се в ястията накрая, не се вари, защото губи аромата си.
Може да го използвате при консервиране на всякакви зеленчуци, като тогава се слага не само коренът, но и листата.

хрян зелен
хрян, зелен, листата могат да се използват като лозови за приготвяне на сърми

– За храна се използват пресни сурови, варени или сушени корени на растението. При консервирането се използват и листата.
– Коренът на хряна съдържа въглехидрати, мазнини, азотни вещества, минерални соли, главно калиеви, калциеви, силициеви, фосфорни и др. На гликозида синкгрик, съставна част на сикаповото етерично масло, се дължат вкусовите и дразнещите свойства на хряна. Установено е, че етеричното масло е извънредно богато с фитонциди, които убиват дизентерийните бактерии, причинители на коремен тиф, паратифа, салмоиелозата и др.
– Съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите
– В малки количества хрянът увеличава отделянето на храносмилателни сокове, като повишава апетита. Той е хубава подправка към месни и рибни блюда, но е много силна. Затова даже и хора със здрава храносмилателна система не трябва да злоупотребяват с него. Страдащи от болести на стомаха, дванадесетопръстника, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и задстомашната жлеза трябва да изключат напълно хряна от своята храна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории