Имамбаялдъ : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Имамбаялдъ

Добавено в арабска кухня, вегетарианска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Имамбаялдъ

Имам баялдъ е ястие от турската кухня. Има много варианти за приготвянето му – на пластове в тавичка и запечени, пълнение цели патладжани или издълбани половинки като лодки. Продуктите са винаги едни и съши – патладжани, домати, лук, чесън и подправки. Когато приготвям патладжани слагам щипка кимион и кориандър, това ги прави по-ароматни и им предава характерен арабски вкус. Сложих и щипка канела.
Името на ястието означава на турски „имамът припадна”. Легендата разказва за един имам, който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.

4 патладжана
2 – 3 глави кромид лук
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 морков
4 домата
3 – 4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин (или олио)
1 връзка магданоз
щипка кимион
щипка кориандър
щипка канела

* Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на ивици, около 1 см дебели. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин за да си пуснат горчивия вкус;
* Лука се нарязва на шайби, чесъна на ситно, моркова и чушките на ситно. Доматите се бланшират, обелват и настъргват на ренде;
* В дълбок тиган (уок) се загрява 1 с.л. олио и се задушават лука и чесъна до златисто;
* Добавят се нстърганите домати, морков и чушки и зеленчуците се задушават около 5 мин;
* Патладжаните, които са си пуснали горчивия вкус се измиват със студена вода и се подсушават. В загрято олио се изпържват от двете страни до полуготовност. (не трябва да се пържат като за патладжани с доматен сос);
* Изпържените патладжани се изтръскват от мазнината и се редят в купа в която се овкусяват с канела, кориандър и кимион;
* В тавичка се редят патладжани, между тях се разпределя доматения сос със зеленчуци;
* Пече се в предварително загрята фурна до готовност, около 25-30 мин;
* Ястието се поднася студео, поръсено с нарязан магданоз.

Друг вариант е патладжана да не се реже на филии или кръгчета, а да се изберат средни патладжани, които да се издълбаят като лодки. Издълбаната част след като си е пуснала горчивия вкус се задушава заедно с доматите и другите зеленчуци. Лодките от патладжан се запържват във фритюрник след което се пълнят със зеленчуците и се запичат на фурна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории