Последни Рецепти
Последни Статии

Кестени

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Кестени
През октомври по улиците на София можем да си купим печени кестени. Ако ръцете ни са замръзнали топлите кестени ги стоплят и аромата им е толкова силен. Кестени можем да си приготвим и у дома – варени или печени във фурната.
А кестените по улиците на нашия град правят града ни по това време по-красив. Обичам да събирам кестените, след това да ги сложа в стъклена чаша и меката лъскава светлина на кестените грейва до букета с хризантеми …

kesteni

Някога, преди картофите да дойдат в Европа, кестените са присъствали активно в менюто на европееца. И днес във Франция има фестивал, в който кестените са в главната роля

На 18 октомври в Париж е Празника на кестените
Marron glace – захаросаните кестени, които се предлагат през късната есен и са част от Коледната трапеза, предизвикват почти толкова вълнения, колкото и новата реколта божоле.

Фестивал на кестените и сайдър (ябълково вино) във Франция
на 28 октомври в малкия френски град Цаветер, близо до Тулуза, се провежда ежегодния фестивал на кестените и на ябълковото вино.
Тържеството очаква гостите на глвния площад на града – Place aux Arcades – на който растат големи кестенови дървета, които са били поседени преди повече от 100 години.
От тогава гражданите на града всяка есен се събират за да хапнат кестени, любимо лакомство на французите, и да пийнат сайдър, ябълково вино.
Още в зори кестените се пиготвят на големи скари и се предлагат много видове сайдър.
За празника има много музиканти, весели представления и танци.

sagra-della-varola-di-melfi
Sagra della Varola di Melfi – Фестивал на кестените в Италия в Базиликате е добил световна известност заради сорта Varola
Фестивал на кестените се провежда и у нас в Подгорието, в планината Беласица.

Любими рецепти с кестени:
Печена пуйка с кестени
Кестените – изкушение на есента

Рецепта за печени кестени
Печените кестени са по-вкусни. Сурови се нацепват в горния край с помощта на малко ножче – правят се леки разрези (иначе започват да пукат във фурната). Поставят се на един ред в тава и се поставят в загрята фурна на около 200 градуса за около 25-30 минути. Трябва да се бъркат от време на време, за да се изпекат равномерно.
Обелете ги с помощта на малък остър нож. Яжте ги, докато са още много горещи: тогава са най-вкусни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории