Последни Рецепти
Последни Статии

История на деня на влюбените

Добавено в Любопитно, Празници

Добави към моето меню

История на деня на влюбените

Повече от 16 века, всяка година на 14 февруари влюбените отбелязват своя празник – Денят на Свети Валентин.
Каква е историята на този ден? През 269 г римският император Клавдий забранил на легионерите да се женят, защото семейните мъже повече мислели за своя дом отколкото за славата на Римската империя. Но войниците не престанали да се влюбват и да обичат.
Не се изплашил от гнева на императора свещеникът Валентин, който въпреки забраната тайно венчавал влюбените. Когато Клавдий научил за престъпната дейност на Валентин император Клавдий наредил да бъде екзокотиран.
О-късно християнският мъченик Валентин, пострадал за вярата, бил канонизиран от католическата църква. През 496 г римският папа Геласиус (Pope Gelasius I) обявил 14 февруари за ден на Свети Валентин.

торта сърце

На този ден, 14 февруари, Денят на влюбените, е прието да се правят подаръци, най-характерния това са валентинките. В Италия на този ден подаряват сладкиши, във Франция – скъпоценности, в Дания – суху бели цветя.
Интересен обичай има в Холандия, на този ден една жена може да отиде при един мъж и да у предложи да се ожени за нея. Ако мъжът не иска да изпълни нейната молба, той трябва да й подари копринена рокля.
В някои страни е забранени да се отбелязва Денят на влюбените, като Иран и Саудитска Арабия на този, който подарява валентинки може да бъде наложена голяма глоба.
У нас на 14 февруари отбелязваме 3 празника
– празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря,
– празникът на Свети Валентин, Ден на влюбените
– църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски.

торта трифон зарезан

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории