Готвенето трябва да сближава семейството
Добави към моето меню
Госпожа Чайлд научи Америка да се храни
Готвенето трябва да сближава семейството
или коя е Julia Child преди да гледаме филма
Всеки има своите учители, хора от които се учи и на които иска да прилича.
Уважавам София Смолницкая и нейната книга “Изкуството да готвим” и готварската енциклопедия на Пенка Чолчева.
Това е историята на една друга дама – много известна и оставила със своите книги, филми и идеи следа.
Няма американец, който да не познава Джулия Чайлд – гранд дамата на американската кулинария.
Тя е известна с рецептите си за най-вкусни ястия от американската и световната кухня, събрани в поредица от преиздавани книги.
Тя е и най-популярната водеща на американски кулинарни шоу програми.
Сред най-известните готварски програми на Чайлд са “Френски главен готвач” (едно от първите подобни телевизионни шоута), “Джулия Чайлд и компания”, “Как да готвим”, “Обяд с Джулия”. Незабравимата Джулия Чайлд е и носител на почетни отличия на Бостънския, Харвардския и други университети. Получила е и две награди “Еми”.
Джулия Чайлд промени начина, по който американците мислят за храната и подготвят ястията. Тя обогати американската кухня с елементи на световноизвестната френска кухня.
И още нещо много важно – тя успя също да превърне готвенето от необходимо задължение в приятно занимание и хоби за мнозина американци.
В това отношение тя не просто еманципира жената, но и помогна на много американци да открият радост и удоволствие от работата и времето, пракарано в кухнята.
Ако много мъже говорят за готвенето като за някакъв ритуал, в това отношение несъмнено пръст има и Джулия Чайлд.
Майсторката на готварството е родена в град Пасадена, щата Калифорния. Завършва Смит колидж през 1934 г., след което работи във връзки с обществеността и в рекламните отдели на различни компании в Ню Йорк. През Втората световна война е зачислена в службата за стратегически дейности във Вашингтон. Като служител на тази служба е била на работа в Цейлон и Китай. През 1948 г. нейният съпруг Пол Чайлд е назначен в Информационния отдел на посолството на САЩ в Париж. Тогава Джулия се записва в известната кулинарна школа “Кордон бльо”. Там се сприятелява с две френски колежки – Симона Бек и Люизет Бертол. По-късно трите приятелки отварят свое Училище на трите гастрономки. Освен с преподаване трите дами се заловили и с написването на обща книга за изкуството на френската кухня, публикувана през 1961 г.
След време Джулия се завръща в САЩ. Едно нейно интервю за местната телевизия в Бостън толкова силно впечатлява журналистите и зрителите, че Джулия Чалйд незабавно била поканена да води поредица кулинарни предавания. Първият й дебют като телевизионен водещ бил в шоуто “Френски готвач” на 11 февруари 1963, когато Джулия току-що била прехвърлила 40-те години. След 200 предавания за класическата френска кухня Джулия започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня, с което значително разширила терена на кулинарното изкуство.
Кухнята засилва секс мераците
Успоредно с голямото натоварване заради работата й в телевизията Джулия успява да пише книги с рецепти. А през 1984 г. издала шест видеокасети с уроци “Как да готвим”. В една от телевизионните си програми грандамата на кулинарията Джулия започнала да кани други широко известни в Америка готвачи и автори на рецептурни книги.
В друга програма пък показва на американците как да приготвят различни ястия на фурна. Сред най-интересните й предавания са “Джулия и Жак готвят заедно вкъщи”. В тази програма тя готви заедно с колегата си Жак Пепин, известен френски кулинар. Милиони зрители се наслаждават на вкуснотиите, които правят те. Милиони научават и нови тайни и рецепти от безкрайния свят на кулинарията. Една от големите идеи на Джулия е, че приготвянето на храна е ритуал, който заздравява семейството. Маестрото на готварството учи семейните жени и мъже да укрепват любовта и секса, като готвят заедно. Затова тя винаги внушава, че съпругата и съпругът трябва да готвят заедно.
Тя постоянно говори на милионите зрители, че съпрузите трябва да споделят опита си, да обсъждат рецептите и тяхното изпълнение, да се радват заедно на кулинарните си постижения. Това укрепва любовта в семейството и желанието ви за секс, учеше Джулия Чайлд. Джулия Чайлд бе активен член на Международната асоциация на кулинарите професионалисти. Тя е съосновател на американския институт “Вино и храна”.
За жалост от скоро тя не е сред нас. Ненадминатата кулинарка и ваятелка на радостта от живота се помина наскоро на 91 години. Нейните рецепти обаче я обезсмъртяват – поне за американците.
по идея на wikipedia and standartnews.com