Сандвич от качамак и сирене
Добави към моето меню
Качамак на скара със сирене
Качамак го наричаме ние, мамалига- румънците, а потента – италианците, общото е че винаги се получава нещо вкусно за хапване
200 гр качамак (царевично брашно)
2 с.л. олио масло
за плънката:
300 гр краве сирене
200 гр спанак (бланширан предварително или замразен)
черен пипер на вкус
щипка индисйко орехче
100 гр кашаквал
* В тенджера се слага да заври 1 литър вода. В кипналата вода се изсипва на тънка струя цаервичното брашно като се разбърква в една посока с дървена лъжица;
* Когато сместа започне да се отделя от стените на съда се добавя олио (чисто масло) разбърква се и се отстранява от котлона и се оставя да се охлади качамака;
* Плънката се приготвя като бланширания спанак се смесва с намачканото сирене. Овкусява се с черен пипер;
* Тавичка се поставя хартия за печене (паус) или се намазнява с олио. Разстила се половината сварен качамак;
* Сипва се плънката от спанак и сирене и се разстила. Отгоре се изсипва останалия качамак и се заглажда с шпатула;
* Когато качамака се охлади и стегне с остър нож се нарязва на квадрати 10х10 см;
* Квадратите се запичат от двете страни на грил тиган;
* Сервират се поръсени с настърган кашкавал.
Идея: Може да се приготви и друг вариант с плънка по ваш избор – може да се сложи парче бекон и парче кашкавал. Резултатът е вкусен сандвич с плънка.
Аз лично ползвам бланширан спанак, който съхранявам във фризера, много е удобно и здравослоно