Как да избираме риба : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избираме риба

Добавено в Готварски техники, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Как да избираме риба
Когато купуваме риба трябва да гледаме внимателно и да избираме старателно

Няма нищо по-вкусно от прясна риба. Няма нищо по-отвратително от развалена риба. Тези две състояния може да ги делят само няколко часа. Това ще ви кажат хората, които живеят край морето, както и опитните рибари.
Затова е важно как ще изберем рибата – това е необходимо условие за да приготвим вкусно ястие с риба.

риба
снимката е от блога http://savvysuggestions.blogspot.com и е публикация – препоръка на рибен магазин.
за съжаление в Бг избора на риба е много ограничен и труден

В магазините можем да избираме между замразена риба, прясна риба, която задължително трябва да е сложена върху лед и жива риба, която я улавят пред нас от аквариума (и е малко по-скъпа)
Замразената риба има своите недостатъци. Вярно е, че се съхранява по-лесно, но и не знаем къде и колко дълго е била съхранявана. Освен това рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезни свойства. Самата риба става кашкава, при приготвянето на ястието може да се обезформи, поела е и много вода и намаляват полезните омега-3 мастни киселини

Да се познае дали една риба е прясна и правилно съхранявана е много важно, защото от това зависи какво ястие ще сготвим
• Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 градуса без самата риба да замръзва.
• Когато избирайте риба гледайте люспите й да са светли, хрилете – яркочервени, а очите – ясни и изпъкнали
• Месото да е твърдо на пипане и да не мирише остро и неприятно. Люспите и костите да се отделят трудно
• Старата риба е с потъмнели люспи, които падат лесно, тъмнокафяви, дори зеленикави хриле и мътни хлътнали очи. Коремът е подут и при разрязване мирише неприятно

Рибата вече е купена и готова за приготвяне на избраната рецепта. Как да я приготвим?
– Пържена
– Панирана
– Печена
– Варена
Всеки вариант има своите характерни моменти и тънкости

Пържена риба
Панирана риба
Риба печена на скара или във фурна
Варена риба

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории