Последни Рецепти
Последни Статии

Никулден традиции

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Никулден традиции

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е един от най-почитаните от българския народ светци. Покровител е на моряците и рибарите. Празнуват също банките и банкерите. Никулден е и празник на град Бургас.

Никулден е един празничен ден в началото на декекмври, когато много хора празнуват имен ден – Николай, Никола, Николинка, Нина…

никулден

Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Свети Николай е известен със своите чудотворни сили приживе, продължил да извършва чудеса и след смъртта си, за извършваните от него чудеса са създадени множество предания и легенди.
Народът ни се отнася към него с голямо почитание, а 6 декември (денят на неговото представяне пред Бога) е част от зимния празнично-обреден цикъл.
Денят се нарича Никулден, ден на Свети Никола или още Рибен Св. Никола – идва от задължителното блюдо на празничната трапеза – пълнен шаран или рибник, които се поднасят ритуално на светеца.

пълнен шаран
Pavlina Hristova,Пълнен шаран

Шести декември винаги попада в периода на Коледните пости – време, през което православните християни не приемат храни от животински произход. Изключение се прави на няколко големи църковни празници, сред които е Никулден.

Хубаво е шаранът да е пресен.
Напълнен с булгур или ориз, стафиди и орехи, шаранът се пече цял. В някои райони на страната се приготвя т.нар. рибник. Шаранът се увива в тесто, украсено по подобие на обредните хлябове.

рибник

Празничното ястие традицята повелява да е прикадено от свещеник
Костите от шарана не се изхвърлят, а се изгарят, закопават се на специални места или се пускат по течението на река. За една от костите, която се намира в главата на рибата, съществува поверие, че предпазва от уроки. Затова домакинята я запазвала, за да я пришие на шапката или някъде по дрехите на своите деца.

На празничната Никулденска трапеза е позволено и червено вино. Около нея и до днес сяда цялото семейство. Някога най-възрастният в общността припомнял моменти от житието на свети Никола.

Наред с това се разказвали и приказки. Повечето от тях са свързани с вярването, че Свети Никола притежавал свръхестествените сили на митичните юнаци. Той имал криле и можел да лети навсякъде. Изключително интересно е схващането, че светецът можел да бъде едновременно на няколко места.
В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай.
С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
Според народните вярвания Свети Николай причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички кораби и лодки спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася ястие приготвено от прясна риба (щаран) като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории