Последни Рецепти
Последни Статии

Картофена роза

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Картофена роза
представена в изпълнение на 2 момичета, които обичат да готвят

Картофена запеканка оформена като роза (подготовка)
В изпълнение на Диди Миланова
kartofena zapekanka roza

Картофена роза с плънка (готова за поднасяне)
В изпълнение на Виолета Демирева
kartofena roza

Тази картофена роза, запеканка стана много популярна благодарение на споделените от тях снимки в групата. Откъде започва историята – от един руски сайт – това е първоизточника – тайната за розата.http://forum.stepashka.com/t495612/

Необходими продукти за картофената основа
1,5 кг картофи
3 яйца
1 ч.ч. брашно
сол на вкус
индийско (мускатово) орехче смляно на върха на ножа

за плънката (по избор)
пилешко филе, гърди, около 200 гр
300 гр гъби печурки
1 голяма глава кромид лук
1 морков (може и тиква)
сол, смлян черен пипер, др подправки на вкус

Приготвяне на картофена роза

Пригответе плънката, в случая задушавате с малко олио нарязаните на ситно пилешко филе, гъби, лук и подправки

Картофена основа
* Сварете картофите и без добавка на прясно мляко пригответе картофено пюре
* Добавете в топлото картофено пюре 2 яйца и 1/2/ ч.ч. брашно
* В огнеупорна купа, малка тава, поставете половината пюре и разпределете плънката
* Попкрийте плънката с пюре
* В останалото картофено пюре добавете останалото брашно и като вземата часи от него оформете листата на розата. Когато оформяте картофеното пюре навлажнявайте ръцете си с вода
* Пече се около 50 минути на средна фурна на 180 градуса.

Това е варианта на Диди Миланова
РЕЦЕПТА ЗА КАРТОФЕНА РОЗА
1 кг картофи
100 г бекон
200 г гъби
300 г кашкавал
50 г масло
100 мл течна сметана
5-6 триъгълничета топено сирене
100 гр пушено сирене
1 яйце

ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се сваряват. Обелват се посоляват се и се намачкват с вилица – прибавяме им едно разбито яйце което да ги стегне . Нарязваме беконьт и гьбите на ситно и ги запьржваме .В йенска тенджера и тавичка намазана с масло слагаме основата от картофи ,покриваме дьното на тавичката и слагаме пльнката от бекон ,гьби , част от пушеното сирене и захлупваме като се стараем да сме сложили пльнката с врьх и като я покрием с картофите да направим конус както е показано .От останалата картофена смес оформаме крьгчета с вода ,и започваме да редим както е показано за да направим листята на розата .Когато я наредим я заливаме сьс сметанова смес – сметаната се смесва с млякото и се слага да заври. Топеното и пушеното сирене се нарязват на дребни парченца и се изсипват в сметаната – бъркат се до разтопяването им. .Заливаме розата с тази смес и слагаме да печем – когато е готова порьсваме с кашкавал ,запичаме го до пазтопяването му и изваждаме .Сервира се топла

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории