кавърма : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

кавърма

Добавено в Ястия с телешко

Добави към моето меню

кавърма
рецепта за 4 порции вкусна кавърма (kavarma, dish of highly seasoned fried meat)

1/2 кг обезкостено телешко
1 ч.ч. гъби нарязани на филийки
100 г кашкавал
4 яйца
5-6 глави лук
1 зелена и 1 червена чушка
1 – 2 домата
4 с.л. олио
2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
магданоз за поръсване

Нарязаното на кубчета месо се запържва до златисто в половината от олиото. След това тенджерата се похлупва и месото се задушава.

Лукът се нарязва наедро, гъбите – на филийки, а доматите и чушките – на малки парчета. Лукът и гъбите се задушават в останалата част от олиото, добавят се доматът и чушката и се оставят да се задушат.

Задушеното месо се смесва със зеленчуците, налива се топла вода и се подправя с червен пипер, чубрица и черен пипер. Разбърква се и се оставя да поври около 10 минути.

Сместа се прехвърля в глинени гювечета, поръсва се с настъргания кашкавал и във всяко гювече се счупва по едно яйце. Слагат се да се запекат за кратко, докато яйцата се забулят …
и се сервира.

Кавърма кебап
рецептата е така както баба го приготвяше
1/2 кг свинско (агнешко, телешко) месо
2 с.л. олио
3 -4 глави кромид лук (или 2-3 стръка праз лук)
4 -5 чушки (капия)
3 -4 люти чушлета за украса по желание
3 с.л. доматено пюре
50 мл червено вино
магданоз и чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус

Месото се нарязва на кубета и се задушава в мазнината заедно с дребно нарязания лук. Като се изпари водата, отделяща се от вложените продукти, се пробавят нарязаните на ивички чушки, червеният пипер, едро смленият черен пипер,солта и разреденото доматено пюре.

След 4-5 минути се добавят виното, лютите чушки (цели), част от магданоза, нарязан на дребно, чубрицата и малко бульон.

Тенджерата се похлупва с капак и ястието се оставя да къкри на тих огън, докато омекне напълно месото. При поднасянето порциите се поръсват с останалия дребно нарязан магданоз.

Поднася се с гарнитура от ориз и задушени зеленчуци

Идея: Ястието, когато е почти готово, може да бъде прехвърлено в пръстени гювечета и запечено във фурна, така го приготвям на вилата в камината се пече и мирише на вкусно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории