Последни Рецепти
Последни Статии

Киселец

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Киселец /Rumex acetosa LINN./

Рецепти с киселец: Избрани кулинарни рецепти
Супа от киселец

sorrel-1

Преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно гърци и римляни са го употребявали за подобряване на храносмилането. Незаслужено подценяван, в последните години киселецът се завръща на най-изисканите маси.
Супа от киселец, е класика в много европейски кухни.
Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба. Киселец се слага в бъркани яйца, в плънки, както и за гарнитура на пиле или свински котлети на скара.
Младият киселец, който е по-слабо кисел се използва суров за обогатяване вкуса на салати и сандвичи.

Киселецът не търпи дълга топлинна обработка – достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца максимално, листата се навиват на стегнато руло и после с остър нож се режат на тънко. Необходимо е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, в противен случай киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама, богат е на витамините А, С, Е, както и на желязо, магнезий и калий.. Типичният кисел вкус се дължи на комбинацията от витамин С и оксалова киселина. Трябва обаче да се знае, че в големи количества оксаловата киселина действа неблагоприятно на бъбреците и киселеца, не се препоръчва в случай на бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането на киселеца и изхвърлянето на водата от бланширането до голяма степен намалява киселината му.

Пресният киселец може да се съхранява до 3 дни в хладилника, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Киселец може да се купи от пазара или да се набере по полянките на Витоша, тогава е много вкусен, на каквото и да го сготвите на супа, да го сложите на бъркани яйца или на ориз:)

Рецепти с киселец: Избрани кулинарни рецепти

# Листата му имат приятен кисело-горчив вкус. Ситно нарязани, те се слагат в салатите, супите и билковите сосове.

# Ястия със спанак и картофена супа след прибавяне на киселец добива възкиселичък вкус.

# Той се препоръчва като добавка към сандвичите.

Пресните листа се нарязват и се слагат в салати, добре вървят с козе сирене и в ястия от яйца. Сварените листа се комбинират добре със сьомга и ярешко.Твърдо месо, обвито в листа от киселец, омеква лесно.

Супа от киселец
Супа от киселец, е класика в много европейски кухни. Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба. …

Салата с киселец и спанак
рецепта за един различен вариант на салата Цезар или както ние си я наричаме зелена салата с риба тон, онази вкусна слата, която през пролетта си е самостоятелно ядене с бира или без бира или с малко ракия за наздраве

100 г киселец
200 г спанак
8 рибки аншоа от консерва или друга дребна риба
1 лъжица растително масло
черен пипер

Начин на приготвяне:

* Почистете киселеца и спанака от дръжките.
* Пуснете ги във вряща вода за 4 минути да поврят.
* След това ги отцедете и подправете с растителното масло.
* Наръсете салата с оцет и сол.
* Поднесете салата украсена с рибките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории