Последни Рецепти
Последни Статии

Супа от киселец

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Супа от киселец
рецепта за една от най-проелтните супи

1 връзка киселец
1 връзка пресен лук
1 с.л. масло
1 шепа фиде, ориз
1 яйце
3 с.л. кисело мляко

Киселеца и лука се задушават в маслото, докато омекнат и се налива топла вода. Добавя се фидето (ориза) и след като се свари се добавя застройката от яйцето с киселото мляко.

Киселец
Има данни, че още преди 5 000 години египтяните са познавали и използвали киселеца. По-късно гърци и римляни са го употребявали за подобряване на храносмилането. Незаслужено подценяван, в последните години киселецът се завръща на най-изисканите маси.
Супа от киселец, е класика в много европейски кухни.
Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба. Киселец се слага в бъркани яйца, в плънки, както и за гарнитура на пиле или свински котлети на скара.
Младият киселец, който е по-слабо кисел се използва суров за обогатяване вкуса на салати и сандвичи.

Киселецът не търпи дълга топлинна обработка – достатъчни са няколко минути задушаване в малко масло или зехтин. За да се изяви ароматът на киселеца максимално, листата се навиват на стегнато руло и после с остър нож се режат на тънко. Необходимо е да се използват само прибори и съдове от неръждаема стомана, в противен случай киселината ще влоши вкуса на ястието. Киселецът е ниско калоричен, съдържа около 25 калории на 100 грама, богат е на витамините А, С, Е, както и на желязо, магнезий и калий.. Типичният кисел вкус се дължи на комбинацията от витамин С и оксалова киселина. Трябва обаче да се знае, че в големи количества оксаловата киселина действа неблагоприятно на бъбреците и киселеца, не се препоръчва в случай на бъбречни заболявания, артроза и подагра. Бланширането на киселеца и изхвърлянето на водата от бланширането до голяма степен намалява киселината му.

Пресният киселец може да се съхранява до 3 дни в хладилника, а бланширан може да се замрази за шест месеца. Не е подходящ за сушене.

Киселец може да се купи от пазара или да се набере по полянките на Витоша, тогава е много вкусен, на каквото и да го сготвите на супа, да го сложите на бъркани яйца или на ориз:)

Рецепти с киселец: Избрани кулинарни рецепти

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized