Козунак с крем карамел
Добави към моето меню
Козунак с крем карамел
Рецепта споделена от Todorka Petkova
Ако ви остане козунак може да приготвите сладкиш, торта или да го направите с крем карамел
Продукти:
8 с.л. захар
1 козунак, 800 г
1,5 л прясно мляко
10 яйца
2 ванилии
Захар на вкус за сместа
Начин на приготвяне:
• На дъното на кексова форма (може и тава,но за да се обърне по-лесно в средата на тавата сее слага чаша завита с алуминиево фолио) се слага захар, около 8 с.л. Тавата се слага направо във фурната да се карамелизира. Може и отделно да приготвите карамела и да полеете тавата с него
• Върху карамела се нареждам козунак на филийки и отгоре се залива с яйчената смес от 1.5 л сварено, подсладено и поохладено прясно мляко, 10яйца, 2-3 ванилии. Разбиват се яйцата с миксер и към тях се прибавя подсладеното мляко
• Формата се слага се в тава със студена вода и се поставя в студена фурна се включва на 160-170 градуса
• Като започне отгоре да се зачервява фурната се изключва и сладкишът се оставя да изстине там
• След като сладкиша с козунак изстине се обръща и нарязва на парчета