Последни Рецепти
Последни Статии

Кръстовден, 14 септември

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Кръстовден, 14 септември

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.
Вярва се, че на Кръстовден деня и нощта се кръстосват – стават равни.

На Кръстовден имен ден имат Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

На този ден се поставя началото на гроздобера. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие. Това е и началото на есенната сеитба.

празнична пита
Моята “житна жертва” за Кръстовден! Нека здравето и благополучието е спътник на всички ни! Vera Mileva

Празнича трапеза на Кръстовден
На трапезата се слага грозде, печена тиква, обреден хляб и други постни храни.
Най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита – обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича “Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли”, цялото домочадие повтаря словата.

krystovden
По стара традиция на Кръстовден започава и учебната година.

Един от най-големите празници за православната църква е поклонението на светия Кръст Господен на 14 септември – Кръстовден.
В този ден църквата чества едно възпоминание във връзка с голямото събитие, станало през 326 година, когато с помощта на императрица Елена, майката на император Константин Велики, се разкопава Кръста Господен в подножието на хълма Голгота.
С почести и молитвени песнопения Йерусалимският патриарх Макарий, в присъствието на хилядно множество и императрица Елена, въздигнал новооткрития Христов кръст. Оттогава е й традицията да се празнува Всемирното въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен.

10.09.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории