Каварма по копривщенски
Добави към моето меню
Каварма по копривщенски
рецепта класика – кавармата е българско национално ястие, приготвено от пилешко или свинско месо с лук, чушки, гъби, подправено с чубрица. Може да се приготви в гювечета и да се поднесе запечено с яйце, топла пита и чаша червено вино
500 г пилешко филе
1 ч.ч. гъби печурки
2 глави кромид лук
2 – 3 скилидки чесън
4 печени чушки
2 с.л. доматено пюре
100 мл вода
100 мл червено вино
1 ч.л. чубрица
щипка кимион
смлян черен пипер на вкус
1 с.л. олио
4 яйца
* Пилешкото филе (бялото месо на 1 пиле) се нарязва на кубчета;
* Кромид лука се нарязва на кръгчета и се размесва с пръсти за да се тделят лучните кръгчета. Чесънът се нарязва на ситно;
* Печените чушки се почистват и се нарязват на ивички;
* В дълбок тиган се загрява олиото. Добавят се нарязаните на ситно чесън и лучени кръгчета, като се запържат се добавят пилешките гърди, нарязани на кубчета и овкусени с черен пипер. Разбърква се и се добавят гъбите, нарязани на филийки;
* Като се запържи месото се добавя доматено пюре, разтворено в 100 мл вода, червеното вино и печените чушки. Овкусява се с чубрица и щипка кимион;
* Сместа се разпределя в гювечета и се пекат около 10 мин. в предварително загрята фурна. Гювечетата се изваждат и се чуква по едно яйце;
* Гювечетата се запичат до готовност и се сервират с топла пита и червено вино.