Моркови : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Моркови

Добавено в Други

Добави към моето меню

Моркови
Морковите, добро зрение и памет

Моркови, факти и полезни съвети за моркови

    Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Не случайно той се нарежда сред най-ценните зеленчуци в кухнята на много народи.

    Морковите съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А (около 6 пъти повече витамин А от доматите). Дневната нужда на човек от витамин А може да се задоволи само от един морков, който тежи около 100 г.

    Морковите могат да бъдат съхранявани в полиетиленови торбички , които са сложени на рафтове в мазето или във фризера.

    Лесен начин за съхраняване на морковите е консервирането.

    Хрупайте моркови за здрави зъби
    Чаша нектар от сладките грудки ни прави по-умни

    Морковите са едни от най-пренебрегваните зеленчуци у нас. За тях има повече вицове и анекдоти, отколкото рецепти за готвене. За това обаче можем само да съжаляваме. Защото оранжевите грудки са истинска бомба с витамини. Неслучайно в Европейския съюз подеха мощна кампания за насърчаване на консумацията на моркови. Диетолозите са единодушни, че суровите зеленчуци, както и нектарите и соковете от тях са една от най-полезните храни и за децата, и за възрастните. Те съдържат толкова минерали и витамини, колкото няма в нито една таблетка мултивитамин. При това са доста по-вкусни от хапчетата.
    Калият, който изобилства в морковите, е една от основните съставки, които изграждат костите, ноктите и зъбите. Затова колкото по-често хапваме моркови, толкова по-здрави ще бъдат костите и зъбите ни.
    Изобилието от витамини A, B, C, D е другата причина, поради която е добре да хапваме колкото може повече моркови. Те играят основна роля за правилното физическо и психическо развитие на детето.
    За да помним
    Витамин В е “виновен” за добрата памет и способността ни да се концентрираме. Той подпомага организма ни в борбата му със стреса. Той е и основен враг на анемията.
    Витамин Е е другата съставка на морковите, която се бори с малокръвието. Той помага на организма да произвежда червени кръвни телца в случай на анемия.
    За да не настиваме
    Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и да не се поддаваме на вируси и болестотворни бактерии, трябва да приемаме достатъчно витамин С. Той се съдържа в големи количества отново в морковите. Укрепва цялостно имунната система и не позволява на бактериите и вирусите да ни разболяват.
    За да сме красиви
    Провитамин А, или бета-каротинът, е виновен за оранжевия цвят на морковите. Продълговатите грудки са зеленчуците, от които можем да го набавим в най-големи количества. Той помага да имаме орлов поглед. Освен здрави очи витамин А е виновен и за растежа в развитието на бебетата и децата. Той участва в изграждането на костите и зъбите. Освен това е изключително полезен за кожата. Помага на тийнейджърите при лечението на акне, а на техните майки да имат сияйна кожа дори след 40-те.
    Трябва да се отбележи, че от всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин) – до 17 мг/100 г. Чаша сок осигурява необходимата дневна доза от провитамин А.
    Юлияна УзаничеваЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
    …До XVI век морковът е бил бял, жълт, лилав. Оранжевият му цвят и голямото съдържание на каротин са получени благодарение на старанието на холандските градинари, съобщава morkovi.com.
    …В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
    …В келтската литература морковът е наричан “подземен мед” заради сладкия му вкус.
    …През XVI век, когато било модерно украсяването на шапки и рокли с растения, горната зелена част на моркова била много популярна заради интензивния си зелен цвят.
    …Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.
    …През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ сладкишът от моркови.
    …Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.
    …Най-големият отгледан до сега морков е дълъг 5,14 м, а най-тежкият – 8,61 кг!

    Морковите, добро зрение и памет

    Известни са още 2000 години преди н.е. За тяхна родина се смята Средиземноморието.
    Морковите имат богат химичен състав и оказват регулиращо действие върху процеса на обмяната на веществата в човешкия организъм.
    Съдържат средно около 89,1% вода, 0,8% белтъчини, 8% въглехидрати, каротин, витамини В1, В2, В61 малки количества витамин С, много ензими, етерично масло, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и др.
    Най богати с каротин са морковите с интензивно червен или оранжев цвят.

    Качествата на морковите като храна и лечебно средство са отдавна признати.
    Ефикасни са при най-различни ситуации – от пролетната умора до слединфарктни състояния.
    500 мл сок от сурови моркови по биологична усвоимост на калция в него е равен на 12 таблетки калций.
    Не случайно сокът от моркови е първата храна след майчиното мляко, което се дава на кърмачетата. В този случай е добре да се избягват апетитните ранни пролетни моркови, ако няма възможност да се провери съдържанието на нитрати в тях.

    Съществуват опасения, че прекомерната употреба на моркови може да предизвика жълтеникаво оцветяване на кожата.
    Тези страхове са безпочвени при здрави хора. Оцветяването при възрастните е признак, че черният дроб не е съвсем добре и не успява да превръща големите количества каротин във витамин А.

    Лечение с моркови

    При киселини, пийте по 250мл пресен сок от морков.

    За подобряване на паметта смесете 1/2 чаша сок от моркови и 1/2 чаша прясно мляко.

Кулинарния с моркови

Моркови с мед и орехови ядки

5 порции
(предястие)

Продукти:

600г моркови
100г орехови ядки
60мл лимонов сок
200г вишни
сол на вкус

Начин на приготвяне:

* Морковите ги измивате и обелвате, настъргвате на средно ренде.
* Поръсвате ги с лимоновия сок и сол.
* Разбърквате със счуканите и меда.
* Сместа се оформя и украсява с вишните.

Панирани моркови

(основно ястие)
5 порции

Продукти:

800г моркови
130мл растително масло
30г прясно масло
60г брашно
50мл прясно мляко
2 яйца
30г захар
200г кисело мляко
сол на вкус

Начин на приготвяне:

* Изберете по-едри моркови.
* Измийте, обелете и сварете цели във вода със захарта и сол.
* Оставяте да изстинат и нарязвате на по едри парчета.
* Панирате с паста приготвена от жълтъците, брашното, прясното мляко и разбитите на сняг белтъци.
* Изпържвате в растителната мазнина.
* Поливат се с разтопено масло и се поднасят с кисело мляко.

Моркови с доматен сос

5 порции
(основно ястие)

Продукти:

6-7 средно голями моркови
40мл растително масло
1 супена лъжица брашно
1 лъжичка червен пипер
2-3 домата или 1 супена лъжица доматена салца
1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

* Изчиствате и нарязвате морковите на тънки колелца.
* Слагате ги да се пържат в сгорещеното растително масло.
* Като се позапържат и омекнат добавяте брашното и червения пипер.
* След това заливате с вода колкото да покриете морковите.
* Прибавяте салцата или настърганите домати и сварявате на тих огън.
* Малко преди да свалите ястието от огъня добавяте и дребно нарязания магданоз.

Напитка от моркови и потокали

(студена)
51-100 калории
изключително богат на
витамин С – 41-60 мг

Продукти:

600г моркови
700г портокали
1/2 лимон

Начин на приготвяне:

* Изстисквате портокалите и лимона.
* Центрофугирате морковите.
* Смесвате полученият сок и сервирате напитката изстудена.

Салата от моркови

5 порции

Продукти:

500г моркова
3 лъжица растително масло
2 лъжица лимонов сок
1/2връзка магданоз
сол

Начин на приготвяне:

* Морковите се настъргват на едро ренде.
* Поръсват се с лимонов сок и нарязания на дребно магданоз.
* Прибавя се растителното масло и се разбърква добре.

Сладък хляб с моркови
150 мл вода
или прясно мляко
120 г разтопено масло

150 г ситно настъргани моркови
2 ч л ванилова захар
150 г захар
10 г сол
400 г брашно
200 г счукани орехи
4 г суха мая
или 12 г прясна мая
няколко капки бадемова есенция (по желание)
или настъргана кора на един портокал (по желание)
Приготвяне:

* Маята се разтваря в топла вода (прясно мляко) и се добавя захарта.
* Оставя се настрани за около 5-10 минути.
* Пресява се брашното и се добавя маята, морковите, орехите, ваниловата захар, есенцията и маслото.
* Омесва се еластично тесто, като накрая се добавя солта.
* В намаслена купа се поставя тестото и се покрива.
* Оставя се да втаса за 1 час.
* Поставя се във форма за печене.
* Пече се в предварително загрята фурна на 175 С на средно ниво около 50 минути.
* Ако върха на хляба започне да прегаря се покрива с алуминиево фолио или силиконово килимче.

Лечебните свойства на морковите

Те са особено полезни при малокръвие и отслабена имунна система.
29 април 2006, здраве.bg

Морковите са богати на въглехидрати, хранителни влакна, аминокисилини. В техния състав има значителни количества калий, магнезий, желязо и кобалт.
Най-полезната съставка на морковите са каротиноидите, на които се дължи и техния оранжев цвят. В организма те се трансформират в ретинол, но само при наличие на мазнини. По тази причина ястията с моркови трябва да се консумират с мазнини.
При употребата на голямо количество моркови, при някои хора може да се развие хиперкаротинемия. Една от нейните прояви е жълтата пигментация на кожата, особено на дланите.
Морковите притежават разслабващо действие. Те повишават перисталтиката на червата. Сокът от тях е полезен при малокръвие и повишава устойчивостта на организма към простудни заболявания. Този продукт е особено препоръчителен за хората, които имат проблеми със зрението или суха кожа.
Моркови се използват често в диетите при язва, камъни в жлъчката и инфаркт на миокарда.

Морковени палачинки с извара
добави към любимите рецепти страница за печат изпрати на приятел
Морковени палачинки с извара
Продукти:

200 мл прясно мляко
130 г брашно
2 моркова
200 г извара
1 яйце
1/2 ч л сол
Приготвяне:

* Морковите се настъргват на ситно ренде.
* Прибавят се останалите продукти.
* Разбъркват се добре до еднородно тесто.
* Тестото се оставя да “почине” 20 минути.
* Пържат се на умерен огън.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории