Лазаня “Болонезе” : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Лазаня “Болонезе”

Добавено в Пица, спагети, лазаня

Добави към моето меню

Лазаня “Болонезе”
това е любимата рецепта за лазаня у дома. Може да се приготвя и през зимата и през лятото. Винаги я поднасям със салата и кана червено вино:) навик от слънцето на Италия:))

1 кутия готови кори за лазаня

за плънката:
500 гр кайма
1/2 буркан домати или 4 5- с.л. доматено пюре
1 морков
200 гр гъби
2 – 3 глави лук (праз лук 2 стръка)
2 – 3 скилидки чесън
1 ч. л. босилек
1 ч. л. бял риган
1 щипка захар
1 с.л. зехтин

за бешамелов сос:
500 мл прясно мляко (айрян или вода)
200 гр настърган кашкавал
2 с.л. масло
2 с. л. брашно
индийско орехче (по желание)
черен пипер на вкус

Лукът (праза) и чесънът се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещен зехтин.

Прибавя се ситно настърган или нарязан на кубчета морков и гъбите, нарязани на фолийки и се задушава под капак.

Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с малко вода, около 100 мл. Оставя се да кипне.

Към кипналата смес се прибавят доматите или доматеното пюре, разредено с малко вода. Подправя се с босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се студено прясно мляко и се подправя счерен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти. Бърка се само в едната посока соса.

На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката.

Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути (до готовност).

Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал малко преди лазанята да се извади от фурната, за да се зачерви.

Много е вкусно:) Поднася се с бутилка бяло вино, салата и добро настроение

Идея: За разреждането на сосове използвам сока на буркан кисели краставички – самоя сок е много ароматен, така, че слагам допълнително подправки след като съм опитала соса:)

April 26 2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

6 Comments

  1. 1
    Нели Давидова // January 28th, 2007 at 7:10 pm

    ИЗКЛЮ4ИТЕЛНО СПОЛУ4ЛИВА РЕЦЕПТА!

  2. 2
    kitaetza2001 // January 30th, 2007 at 8:56 pm

    Mnogo e vkusno.Mersi za lazaniata.

  3. 3
    obi4am_lazania // February 3rd, 2007 at 3:16 pm

    Mnogo haresvam lazania ,no otkade da nameria kori za lazaniata 4e da si ia pravia udoma?

  4. 4
    sheny // February 13th, 2007 at 7:36 pm

    кори за лазаня може да си намериш в големите вериги магазини като метро билла и калфлаунд

  5. 5
    Десс // February 28th, 2007 at 5:44 pm

    А не става ли и с кори за баница,макар и не същото?

  6. 6
    Gary Moore Goshev // April 16th, 2011 at 7:45 am

    wkusno