Великденски пиленца – Жаворонки : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски пиленца – Жаворонки

Добавено в Руска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Великденски пиленца – Жаворонки
рецепта от руската кухня – класика. Може да се приготвя за благовещение и през дните на великденския пост, но тогава е без мляко и без яйце. По този начин могат да се приготвят и питки-възелчета, но оформени като пиленца внасят много настроение
жаворонок е чучулига

javoronki

1 кг брашно
1 пакетче мая
150 мл олио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода (или прясно мляко)
2 яйца
1/2 ч.ч. стафиди
2 ванилии

* В купа смесете хладкото мляко с маята, като прибавите и 1 с.л. захар и оставете 15 минути да шупне.
* Разбийте яйцето, белтъка на другото яйце и захарта като добавите половината олио и ванилията.
* В удобен за месене съд пресейте брашното и добавете шупналата мая и яйчната смес и замесете тестото. Когато замесвате тестото от време на време добавяйте останалото олио, така тестото се замесва по-лесно.
* Оставете го загънато с домакинско фолио и топла кърпа за около 30 мин. Този път не е необходимо тестото да втасва напълно, защото правенето на фигурките отнема време.
* Премесете тестото отново и го разделете на топчета около 50 грама всяко.
* Разточете на шнур всяко топче и го завържете на възел.
* Придайте на възелчето формата на птиче като оформите човка и опашка, като направите няколко нареза с остър нож. Сложете стафиди за очи (забодете ги добре за да не паднат при печенето). Стафидите можете да замените с карамфилчета.
* Поставете вашите пиленца в тава и ги намажете с разбития жълтък с 1 с.л. олио.
* Оставете ги да втасат около 30минути и след това ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Готовите пиленца можете да аранжирате както ви каже вашата фантазия, с червените яйца за Великден, забодени на шишчета да ги съчетаете с цветята на вашата трапеза.

zhivoronki
Elena Kamenskaja Мои жаворонки ждут наступления тепла.

Идея: Тези пиленца или питките-възелчета могат да се приготвят и по рецепта за класическо хлябно тесто.
14.04.2009

Сороки (Жаворонки)
И така до днес ги наричах Великденски пиленца, докато не прочетох тази история
На Жаворонки денят и нощта са равни. Зимата завършва и започва пролетта. Навсякъде в голямата руска земя има поверие, че на този ден от топлите страни пристигат 40 различни птици и първата от тях е жаворонок.
На Жаворонки обикновено се приготвят «жаворонки», много често с разтворени криле. Тези птички се раздават на децата, а те се радвали и огласявали настъпването на пролетта със смях и весели викове.
Изпечените птички слагали на дълги дървени пръчки и тичали навън.

«Жаворонки, прилетите,
Студену зиму унесите,
Теплу весну принесите:
Зима нам надоела,
Весь хлеб у нас поела!»

След това децата ги изяждали, а главата на давали на майка си с думите
«Как жаворонок высоко летал, так чтобы и лен твой высокий был. Какая у моего жаворонка голова, так чтобы и лен головастый был».
Разбира се имало гадаене. В един от жавороноки слагали монета, на който се паднела монетата имал честта да посее първите семена в земята.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

13 Comments

  1. 1
    Kamelia Georgieva // March 24th, 2011 at 1:16 am

    на бг е чучулига :)

  2. 2
    Kamelia Georgieva // March 24th, 2011 at 1:16 am

    на бг е чучулига :)

  3. 3
    Tania Kostova // April 11th, 2011 at 8:17 am

    ideiata e straxotna

  4. 4
    Tania Kostova // April 11th, 2011 at 8:17 am

    ideiata e straxotna

  5. 5
    Канета Вълчева // April 11th, 2011 at 9:40 am

    Не знаех за този руски празник,чудесно е,благодаря.

  6. 6
    Канета Вълчева // April 11th, 2011 at 9:40 am

    Не знаех за този руски празник,чудесно е,благодаря.

  7. 7
    Bony Georgieva // April 16th, 2011 at 5:25 pm

    това Е ЧУДЕСНА ИДЕЯ ЗА ВЕЛИКДЕН.

  8. 8
    Bony Georgieva // April 16th, 2011 at 5:25 pm

    това Е ЧУДЕСНА ИДЕЯ ЗА ВЕЛИКДЕН.

  9. 9
    Мария Желева // April 17th, 2011 at 2:56 pm

    Мнаго са красиви и оригинални!

  10. 10
    Мария Желева // April 17th, 2011 at 2:56 pm

    Мнаго са красиви и оригинални!

  11. 11
    Лидия Кръстева // April 19th, 2011 at 9:11 am

    Изглеждат страхотно вкусни!Непременно ще ги пробвам.

  12. 12
    Jivka Teneva // April 21st, 2011 at 5:12 pm

    straxotna ideia

  13. 13
    Jivka Teneva // April 21st, 2011 at 5:12 pm

    straxotna ideia