Ананас : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Ананас

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Ананас

Видът му наподобява голяма борова шишарка. Родината му e Централна и Южна Америка. Кората му е съставена от ромбоидни неравномерени части. Различните сортове ананас се различават слабо по вкус, но винаги са сочни и сладки.
Плодът има превъзходен вкус, а вкусното му сладко-кисело месо е с приятен жълт цвят.

pineapple-11

Как да избираме ананас?
Цветът на ананаса не е признак на зрялост. Ананасите се берат само когато узреят напълно, тъй като скорбялата им не се преобразува в захар, след като са откъснати.
Колкото по-релефни са люспите толкова по-ароматен е плодът. При зрелия плод кората леко поддава при натиск, а плодът има леко червеникав оттенък. Преди поднасяне ананасът се обелва и се нарязва на резени. Твърдия кочан в средата се отстранява.

Как да съхраняваме ананас?
Съхранявайте ананасът винаги на стайна температура. При температура под 5 градуса той губи аромата си.

Как да нарежем ананас?
За да обелим кората на ананаса ни е необходим остър нож за плодове. Трябва да бъдем внимателни, затова моят съвет обелете ананаса така, както ви е удобно като го поставите в тавичка, за да съберете сока. Обелете дебело кората, за да не останат следи от кората. Нарежете на парчета, като отстраните сърцевината.

pineapple-12

Какво да приготвим с ананас?
Ананасът е подходящ както за сладки ястия и плодови салати, така и за месни блюда и блюда от риба.
* Приготвяйте плодови десерти и салати с пресен ананас.
* Печете на скара резени ананас, поръсени с кафява захар.
* Любимият ми натурален сок е сок от ананас:)
* Сушеният ананас, който се предлага в магазините е чудесен за нашето домашно приготвено мюсли.
* Компотът от ананас е неотменима част от коктейли, сметанови торти и изпитанието за всеки готвач на китайска храна – месо в сладко-кисел сос.

Хранителна информация за ананас
Ананасът съдържа не само желязо, калций, витамини от група В, провитамин А и витамин С, но също и калий, йод
* съдържа много малко калории. В 100 г има едва 56 килокалории.
* Ензимът бромелин разгражда белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините.
* Без мазнини и холестерол
* С много ниско съдържание на натрий
* С високо съдържание на витамин С

Ананасът е много популярен сред хората на шоубизнеса, защото присъства в множество диети за тонус и вталяване. Този плод леко повишава телесната обмяна и поддьржа паметта активна. При това съдържа малко калории. Идеално е, ако може на ден да се изпива по една чаша ананасов сок.

Ананасът помага за намаляване на теглото
Отдавна е известно, че ананасът притежава свойствата да изгаря мазнините, но съвсем неотдавна той стана неразделна част от много диети. Неговото действие се обяснява с високото съдържание на фермента бромелаин, който разгражда мазнините.
В действителност свойствата на ананаса първоначално бяха силно преувеличени, като се твърдеше, че 1 г бромелаин изгаря 900 г мазнини. Истина е обаче, че той отлично способства за преработването в стомашно-чревния тракт на рибата, месото, бобовите култури и млечните продукти. Затова по време на обилна вечеря много диетолози препоръчват употребата на сок от ананас или просто парченца от този плод.
(оказва се неслучайно, че много любими кулинарни рецепти с месо от китайската и тайландската кухня се приготвят с ананас:)

Специалистите допускат възможността за два разтоварващи “ананасови” дни през седмицата. За тази цел са необходими
2 кг ананас и 1 л сок от ананас (без захар).
Ананасът се нарязва на кръгчета и се разделя на порции – закуска, втора закуска, обяд и вечеря (дневно 1 кг). През деня трябва да се пие само сок от ананас и да не се консумира обсолютно нищо допълнително. Ако диетата ви се стори твърди аскетична, можете да си позволите само 100 г обезмаслена извара, 100 г птиче месо и филийка ръжен хляб. За 2 дни, без това да се отрази върху здравето ви, може да свалите до 2 кг, смятат диетолозите.
Това разтоварване е противопоказано за хора, страдащи от язва или с повишена киселинност на стомашния сок. Не забравяйте, че след консумирането на този плод устата трябва да се изплаква, защото киселината, съдържаща се в ананаса, разяжда зъбния емайл.

Избрани рецепти с ананас

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории