Постни сарми с гъби и ориз
Добави към моето меню
Постни сарми с гъби и ориз
Рецепта споделена от Tanya Levenova
традиционна рецепта за Бъдни вечер!
Продукти
Плънка за сармите
200 г гъби
2 стръка праз лук
1 домат (или ½ ч.ч. домати консерва)
½ ч.ч. ориз
Подправки на вкус – червен пипер, черен, чубрица
Листа от кисела зелка
Начин на приготвяне
• Гъбите се нарязват на ситно и се задушават с 1 с.л. олио, докато се изпари течността
• Добавя се нарязания на ситно праз лук, домат, ориз и се разбърква. След което сместа се залива с 100 мл вода и се овкусява с подправки
• След като водата се поеме от ориза сместа за плънката се отстранява от котлона
• Вземат се листа от кисела зелка се завиват сърми които се редят в глинен гювеч на дъното на който се редят няколко листа от кисела зелка.
• Отгоре също се нареждат листа от зелето, налива се вода колкото леко да покрива сърмите.
• Полива се с малко олио.
• Гювеча се затваря с капака ,поставя в студена фурна и тогава се включва фурната на 200гр.с вентилатор за 1час и 30 мин