Пролетна лазаня : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетна лазаня

Добавено в Пица, спагети, лазаня

Добави към моето меню

Пролетна лазаня
Рецепта за лазаня, която се приготвя със спанак и сирене. Една толкова пролетна и вкусна рецепта.

1 опаковка кори за лазаня
1 кг спанак
600 мл зеленчуков бульон (вода)
200 гр извара
200 гр сирене (или 400 сирене, без извара)
200 гр кашкавал (за отгоре)
2 стръка праз (ако има)
1 морков
2 – 3 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. брашно
червен пипер
риган, босилек на вкус

Сосът се приготвя, като запържвате брашното за около 1 минута в масло (това е класическа рецепта, аз слагам брашното направо в тефлоновия тиган, докато стане златисто, след това наливам студена вода или студен, задължително студен, зеленчуков бульон). Разреждате със зеленчуков бульон, като бъркате с дървена лопатка само в една посока, подправяте на вкус и оставяте соса да кипне.

Ситно нарязаният чесън запържвате до златисто в силно загрят зехтин. Прибавяте нарязаня праз (или кромид лук) и настърган морков, подправяте с риган. След като омекнат, ги оттегляте от котлона.

Спанака измивате, нарязвате и бланширате.

Дълбока правоъгълна тава намазвате с олио или зехтин и наливате един черпак от соса, да се покрие дъното. Слагате ред кори, ред спанак и извара. Продуктите се разпределят равномерно и отгоре натрошавате сирене.

Поставяте втори ред кори, като леко притискат, за да изравни плънката. Върху тях се редуват спанак, извара и сирене. Третият ред кори се залива с останалиязеленчуков сос.

Печете около 30 минути във фурната на 200 градуса. След изваждате лазанятаи обилно покривате с настърган кашкавал. Поръсвате с риган, босилек и червен пипер.

Връщате лазанята във фурната и запичате до златисто.

Нарязвате и сервирате със зелана салата и кана червно вино, просто са задължителни към лазанята.

Тази лазаня се различава и на вид и на вкус от спаначника, който приготвяме с точени или дърпани кори. Тази пролет опитах варианта и с домашно приготвени кори за лазаня. резултатът си заслужаваше труда.
Ако имате гъби можете да сложите и гъбки в сместа.


Лазанята се превърна в нещо като официалното ястие у дома, храна за съботната вечер:) Правила съм и грещки, не винаги ми се получават по един и съши начин, но винаги е вкусно. Тази рецепта може да се приготви и с и без тиквички, важното е да се получи достатъчно материал, който да се сложи между корите:)

04 16 2005

Специално за един редовен посетител на сайта слагам рецептата за Пролетна лазаня на Иван Звездев. Има разлика между двете рецепти. Така както има разлика между мен и Звездев. Той е професионален готвач и това му е работата. Аз съм физик и работя като такава и това ми е личното тефтерче с рецепти.

Пролетна лазаня

8/5/2002

Списък на необходимите продукти:

12 бр. кори за лазаня
750 г спанак
750 г прясно мляко
400 г извара
200 г кашкавал
200 г сирене
50 г масло
3 тиквички
2 скилидки чесън
2 яйца
3 с. л. зехтин
1 непълна с. л. брашно
индийско орехче
червен пипер
риган

Начин на приготвяне:

1. Сосът се приготвя, като брашното се запържва за около 1 минута в маслото. След това се разрежда със студено прясно мляко, подправя се със сол и индийско орехче и се оставя да кипне.

2. Ситно нарязаният чесън се запържва за 30 секунди в силно сгорещения зехтин. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички и се подправят с риган. След като тиквичките омекнат, се посоляват и се оттеглят от котлона.

3. Спанакът се измива и се бланшира във вряща вода. След това се отцежда от водата и се нарязва наситно.

4. Дълбока правоъгълна тава се намазва с олио или зехтин. Слагат се ред кори, ред тиквички, ред спанак и извара. Продуктите се разпределят равномерно и отгоре се натрошава сирене.

5. Поставя се втори ред кори, като леко се натискат, за да изравнят плънката. Върху тях се редуват спанак, извара, тиквички и сирене. Третият ред кори се залива с приготвения млечен сос.

6. Тавата се запечатва с алуминиево фолио и лазанята се пече 30 минути при температура 180 градуса. След това се изважда, лазанята се покрива обилно с кашкавал и се поръсва с риган (или босилек) и червен пипер.

7. Лазанята се връща във фурната и се пече още 10-15 минути. Нарязва се на порционни парчета и се сервира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Нели // July 8th, 2006 at 1:31 pm

    Много интересна рецепта. Имам замразен спанак и смятам да я пробвам.-