Последни Рецепти
Последни Статии

от горската поляна на нашата трапеза

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Билкови коктейли гонят умората
Салати от иглика, детелина и глухарче зареждат с витамини

Отдавна сме убедени, че няма нищо по-здравословно от свежата растителна напитка или салата. А този месец ни предлага разнообразни суровини, някои от които можем да вземем направо от горските поляни. Важно е само растенията да виреят в екологично чисти райони. Тогава ще сме сигурни, че билковите салати и напитки нямат нищо общо с изкуствените торове и други продукти на химията. Все по-добър прием на нашата пролетна трапеза намира копривата.

Екстравагантно меню спасява от анемията
Екстравагантно предястие е салатата от глухарче. Тя е много богата на витамин С. Съдържа още витамин В2, Д, провитамин А. За да се неутрализира особеният вкус на листата, те леко се попарват, след като са били добре измити с течаща вода. Когато омекнат, се нарязват и поръсват със зехтин и лимон. Гарнират се с маслини. Салатата често се консумира в Гърция. Приема се, че е особено полезна при анемия и обща отпадналост. Според българската народна медицина свежите листа на глухарчето рано напролет помагат при отпадналост, проблеми с далака и хронични екземи. За подобряване на храносмилането и функциите на черния дроб се препоръчва следното питие: една супена лъжица нарязани надземни части от грухарче се заливат с 400 г вряща вода. Киснат два часа и запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти на ден преди хранене. При проблеми с жлъчката може да се приложи следната комбинация: 80 г стръкове от глухарче се смесват с по 60 г стръкове от змийско мляко, стръкове от камшик, стръкове от червен кантарион и корени от гръмотрън и по 50 г стръкове от жълт кантарион и стръкове от хвощ. Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряща вода и се варят 5 мин. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл четири пъти на ден преди ядене. За тонус се препоръчва пресен сок от глухарче чрез пресоване на свежи растения. За лечение на чернодробни проблеми от него се вземат по 2-3 супени лъжици на ден в продължение на 3-4 седмици. Според американския учен Норман Уокър прясно изцеденият сок от грухарче е едно от най-ценните тонизиращи средства. Такъв сок съдържа големи количества калций, натрий, калий, желязо и магнезий. Най-добре е суровият сок от листата да се комбинира по равни количества със сок от моркови или сок от ряпа. Получената смес укрепва венците и зъбите. Помага при проблеми с костната система. А коктейл от равни количества сок от глухарче, сок от целина и магданоз помага при анемии, функционални разстройства на сърцето и увреждания на далака.

Родна трева конкурира женшена

Ливадната детелина съдържа натурални полифеноли, които помагат на организма при кислороден глад, радиация, отравяния. Стимулират кръвосъсирването, възстановителните процеси и имунитета. Приема се, че билката е един от най-добрите заместители на женшена. Биостимулиращите й свойства се обясняват с високото съдържание на органични киселини в нея, които активират обмяната на веществата. Допуска се, че детелината има антиканцерогенно действие. Тя нормализира обмяната на мазнините и намалява холестерола в кръвта. При това е изключително достъпна. Използва се прясна през цялото лято, а в изсушен вид – целогодишно. От ливадна детелина можем да си направим тонизиращ чай. Той се сварява от цветовете на детелината и е широко използван в САЩ и Канада. Общоукрепващи салати от тази билка се правят в Австрия и Полша. Пресни листа от детелина се добавят в супи, сосове и тонизиращи напитки. Това е много разпространено в Русия. Българската народна медицина препоръчва за подсилване 1 чаена лъжичка изсушена билка да се вари 5 мин в 200 мл вода. От прецедената отвара се пие 3 пъти дневно по 50 мл преди ядене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории