Последни Рецепти
Последни Статии

Дюля

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Дюля

Известна е от преди 4 000 години, когато е отглеждана в Азия и по Средиземноморието. Твърдото, жълтеникаво-бяло месо на дюлята е сухо и има стипчив вкус.

Как да избираме дюли?
Избирайте плодове, които са големи, твърди и жълти, без зелени участъци.

Съхранение
Съхранявайте ги в хладилник до 2 месеца или на хладно и прохладно място
Традицията казва, че можем да подредим дюли на високо в стаята и ще издържат до Коледа

Какво да приготвим с дюли
Поради високото си съдържание на пектин, дюлята се използва най-вече за приготвяне на мармалади, желета и сладка. Обелете я и и извадете сърцевината.

Хранителна информация за дюлите
* Без мазнини и холестерол.
* С високо съдържание на витамин С.
* Дюлите не могат да се ядат сурови поради тръпчивия им вкус. Но са много полезни, защото са богати на захари, витамини, минерални соли, танини и пектин.
* Чудесни са като нектари, компоти, сладки, мармалади и желета.
* Дюлята е особено полезна за деца, които страдат от анемия.

Дюлевият плод е богат на захари, органични киселини, пектин, слузести вещества, целулоза, витамини и минерали. От микроелементите – голямо количество мед. От захарите преобладава фруктозата. Плодът съдържа и етерични масла, на които се дължи специфичният му траен и силно изразен приятен аромат. Пектиновите вещества, които съдържа, имат силно желиращо свойство.
Стипчивият вкус на плода се дължи на богатото съдържание на дъбилни и пектинови вещества. В натурален вид и като отвара се прилага при стомашни разстройства. Народната медицина също препоръчва печената дюля като запичащо средство. Дюлята е полезна храна лекарство и при болни от туберкулоза. Поради ниското съдържание на захароза в плода той е подходящ за болни от захарен диабет.

Стипчивите свойства на дюлите и семената им ги правят приложими както в натурален вид, така и под форма на отвари при стомашни разстройства и кръвотечения.

Слузестият извлек от дюлеви семена е добро омекчаващо и противовъзпалително средство и се използва при възпаление на храносмилателната (гастрити, гастроентероколити) и дихателната система (бронхити, трахеити, придружени с упорита кашлица). Външно се прилага за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при ангина, при изгаряния и кожни възпаления. Важно е да се знае, че семената не бива да се счукват, защото тогава от тях се отделя отровният гликозид амигдалин.

Отвара от нарязани плодове е добро диуретично средство при отоци, причинени от сърдечни и бъбречни заболявания; препоръчва се също при желязодефицитна анемия.

Дюлевият сок се препоръчва външно при хемороиди чрез поставяне на горещи компреси. Като се има предвид силното въздействие на дюлята върху организма на болните, не се препоръчва да приемат повече от 100 мл чист сок на ден.

Дюлята оказва благоприятно въздействие върху психиката, укрепва сърцето, черния дроб, отстранява лошия дъх в устата. Тя действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница.
Хранителната и лечебната стойност на дюлята може да се увеличи, ако се настърже и смеси с мед.

Рецепти:
Отвара от плода: Четвърт средно голям дюлев плод се нарязва на дребни парчета, без да се бели кората, и се отстранява семенното гнездо. Поставя се в емайлиран съд, залива се с 2 чаени чаши вряла вода и си оставя да ври 20-30 мин. Получената отвара се прецежда и се подслажда по желание с мед или захар. Пие се по 1/2 чаена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Извлек от семена: Взема се 1 чаена лъжица семена от дюля и се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 250 мл хладка вода и се оставят да киснат в продължение на 4 часа. Полученият слузест извлек се прецежда и може да се подслади с 1 чаена лъжичка мед. Пие се по една супена лъжица 4-5 пъти дневно преди ядене.

При кашлица:
Българската народна медицина препоръчва срещу кашлица отвара от дюлево семе и от листа на подбел – 1/2 чаена лъжичка дюлево семе и 5 чаени лъжички листа от подбел се варят 10-15 минути в 1/2 литър вода. Отварата се пие топла, подсладена с мед, по 100 г 4 пъти дневно.

При разстройство: Изяжда се 1 дюля, престояла 24 часа на парчета в червено вино.

Мързелив щрудел
Рецепта на доц. д-р Даниела Попова, ръководител клиника по терапия, метаболитни заболявания и диететика
Продукти:
4 големи ябълки
4 големи дюли
100 г пълномаслен маргарин
100 г орехови ядки
1-2 ч. л. канела
сокът от 1 лимон

за сухата смес:
1 ч. ч. царевичен грис
1 ч. ч. кафява захар
1 ч. ч. брашно

Начин на приготвяне:
1. Ябълките и дюлите се нарязват, почистват се и се настъргват.
2. Настърганите плодове се поливат с лимонов сок, ароматизират се с канела, поръсват се с нарязаните надребно орехови ядки и се разбъркват.
3. Царевичният грис, кафявата захар и брашното се смесват в купа и се разбъркват добре.
4. В намазана с маргарин тава се разпределя 1/3 от сухата смес, покрива се с 1/3 от плодовете и пластовете се редуват, докато продуктите се изчерпят.
5. Накрая щруделът се полива с разтопен маргарин. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.

Печени дюли
4 дюли
10 с. л. захар
1 шепа смлени орехови ядки
сладко от смокини за гарниране

1. Дюлите се разрязват на две и се почистват от семките. Поставят се в тава с един пръст вода и се намокрят отвсякъде, за да може да прилепне захарта, с която се поръсват. Пекат се във фурна при температура 220 градуса и след като заврат, температурата се намалява, за да може да се зачервят отгоре.
2. Гарнират се с по една смокиня, поръсват се с орехови ядки и се сервират.

бг фолклор – Златна дюля, грозде есенно
Гроздето е знак за любовната съблазън от младостта. Но зреещата късно през есента дюля добавя и женствената зрелост с тръпчивия вкус на възрастта. Тази символика е заложена и в моминските гадания за женитба. В тях зрялата дюля е иносказание за девойка, която е закъсняла с женитбата и вече навлиза в по-зряла възраст. Но, от друга страна, в една песен девойка казва за своя любим момък: “душа му мирише на пролетен здравец, на есенна дуня/дюля/” – два ярки, омайващи и дълготрайни аромата, които се оказват подходящи за любовните чувства.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории