Как да приготвим зеленчуково пюре
Добави към моето меню
Как да приготвим зеленчуково пюре
За да се приготви пюре от зеленчуци, те трябва предварително да са добре обработени – сварени, задушени или печени.
* Картофено пюре
След като се сварят, още горещи картофите се пресоват с ръчния уред за мачкане на картофи и с дървена лъжица се разбиват с масло и прясно мляко или сметана , подправят се на вкус.
* Пюрирането на другите кореноплодни зеленчуци и тиквата се извършва с пасатора или блендера на кухненския робот.
* За да се пюрират бобови зеленчуци, осоебно нахут и соя, или такива с фибри, като аспержите, се използва специална ръчна мелница за зеленчуци или блендер.
* За да се пюрират листните зеленчуци, първо им се отрязват дръжките и едрите жили, задушават се или се бланшират и се слагат в блендера. Преди и след пюриране трябва да се изстиска колкото е възможно повече вода от листата.