Последни Рецепти
Последни Статии

Малини

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Малина
Сочна, мека, ароматна малина – това е истинския вкус на лятото

malini

Любими рецепти с малини, Избрани кулинарни изпълнения с малини
* Сладкиш с малини и бутер тесто
* Боле с ягоди и малини
* Коктейл малини и банани
* Любимият летен десерт на сина ми

Консервиране на малини
Компот от малини
Сок от малини
Сироп от малини
Желе от малини
Мармалад от малини
Вино от малини, наситено червено с аромат на лято

Малината се състои от множество свързани помежду се капчици (всяка с отделно семенце), заобикалящи една централна сърцевина. Има три основни разновидности: черни, златисти и червени, като последните са най-широко разпространени. У нас се отглеждат окло 45 сорта малини, като най-отглеждани са Нюборг, Български рубин, Молинг промие и Септември (дава плод през цялото лято до есента). В домашния двор, на вилата малината може да се отглежда и като бодлив плет, за украса на наклонени терени (при терасиране). Аз самата отлеждам малини и правя много неща от малини

Как да избираме малини?
Избирайте плодове със закръглена форма, сухи и без плесен по повърхността.

Как да съхраняваме малини?
Консумирайте ги възможно най-скоро след покупката или брането. Съхранявайте ги в хладилник до 1 ден.

Какво може да приготвим от малини
*Малините са много вкусни, когато се ядат като пресен плод или в комбинация с други плодове, във вид на торти, сладолед, пафета или замразени десерти.
* Те са единствените от горските плодове, които се отделят от дръжките си, когато се берат. Това ги прави много деликатни; отнасяйте се много нежно към тях.
* плодова салата – използвайте резени прясна праскова, круша, нектарина или кора на ананас като подложка, върху която да сервирате малини. Гарнирайте ги с шоколадов сос или ги поръсете с пудра захар.
* Пасирайте ги, за да приготвите плодов сос или напитка.
* Измивайте ги много внимателно малко преди консумация и ги подсушавайте с хартиена кърпа или в гевгир

Хранителна информация за малините
* Без мазнини, натрий и холестерол.
* С високо съдържание на растителни влакна и витамин С.
* Добър източник на фолиева киселина.

Лечебни свойства на малините
Малините уталяват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват в диетичното хранене, особено в детското.
Благодарение на салициловата киселина, която се съдържа в малините е и противотемперетирното действие. Чаят от сухи плодове е чудесна напитка при простудни заболявания (2 с.л сушени малини или листа от малина на 1 ч.ч. вода) Малините са полезни и при стомашно чревни заболявания.
Сушените листа от малина и дива ягоди са едни от билките, които слагам в билковия чай през зимата когато сме горе в планината.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории