Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за Великден по света

Добавено в Сладкиши

Добави към моето меню

Традиционни за българската трапеза на Великден са зелените салати с варени яйца, козунака и печеното агнешко бутче. Да видим обаче как хората отблизо и далеч нареждат интересни ястия на своята трапеза за този така почитан християнски празник.

Традиции за Великден по света

Какво похапват на Великден по света и у нас

Великден е най-старият християнски празник. От средата на втори век християните по цял свят честват Разпването и Възкресението на Исус Христос, но по доста различен начин. Ще опитаме да представим някои от страните с един сладкиш, който традиционно се приготвя за Великден

В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като “Hot Cross Buns”. Те се приготвят със стафиди. Вероятно става дума за стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците.
Великденски специалитет в Южна Африка са също благоуханните сладкиши “Hot Cross Buns” с кръстчета от захар.
hot cross buns
Hot cross buns
Класика – английско великденско печиво, за закуска, или за следобедния чай. С дъх на цитруси и сушени плодове, истинска наслада!

– В Русия на Великден по традиция се приготвя кулич – Руски сладък хляб за Великден – козунак, който се оформя малко по-различно, отколкото у нас.
kulich 1
Кулич

– В Германия търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове.

– В Гърция през Страстната седмица в църквите се отслужват продължителни литургии. В полунощ в събота свещеникът оповестява: “Христос воскресе.” “Воистина воскресе”, отговарят вярващите. Запалват и голям огън. В неделя празнуват: Гърците пекат агне и пият червено вино, към агнешкото се сервират и така наречените “кокореци” – с други думи, дреболиите.

Италианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор. В Милано се пече специален великденски гълъб, поръсен със захар и бадеми. В Италия се сервира и десертът “Colomba Pasquale“. Той се приготвя с мая, брашно, яйца, захар и масло и се покрива с глазура и парченца бадем. Често се прави във вид на гълъб – символ на Светия Дух.
В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия. На Велики понеделник за закуска по изключение се яде и салам, баница с плънка, известна като “torta rustica” и се пие вермут.
Италиански козунак коломба
Коломба – Великденски италиански козунакColomba pasquale classica

– В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като “Paçoca de Amendoim”. Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

На Великден французите сервират агнешко, сърнешко или свинско месо.Плънката се прави от черен дроб, бекон и билки. По традиция се сервира и пълнено агне, като плънката се приготвя от смляно агнешко месо, сварени жълтъци, крутони и нарязани зелени подправки, а също така млян бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели.
За Франция са характерни и различни видове великденски десерти – това са лионският сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсиканските кошнички със захарни яйца, в Югозападна Франция поднасят корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и парченца захаросан портокал.
В Париж произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка. На пазара се предлагат и други скъпи шоколадови фигури. Има и великденски зайчета.

– В Полша на Великден се сервират студени месни ордьоври, като един от тях е прочутият полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън и майорана. Той се поднася с хрян и цвекло.
Полска бабка за Великден
Полска бабка за ВеликденТова е един малко по-различен козунак. Приготвя се по Великден в Полша.

– В Австрия в неделя семейството се събира традиционно за Великденска закуска (Osterjause). В зависимост от региона, на масата може да стоят различни ястия. Сред основните са: специален Великденски салам (Osterkrainer), шунка, пролетна салата с яйца и репички, картофена салата, бял и черен хляб. В понеделник се празнува също Възкресението (Ostermontag).

– В Испания Великден се отбелязва с многобройни процесии на религиозните ордени. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.
В Испания се приготвят торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като “Ла Мона”.

luxe stol 1
– В Холандия Великден е голям празник. Толкова голям, че прагматичните холандци празнуват цели четири дни – петък, събота, неделя и понеделник. Традицията е да се поднася luxe stol – това е щолен, с много стафиди, ядки, портокалови корички и плънка от марципан. По рекламните каталози дават как резен сладкиш се намазва с краве масло. В страна в която на закуска можеш да хапнеш филия намазана с масло и поръсена обилно с настърган шоколад. Интересното е, че за празника маслото може да бъде оформена като фигурка – на коте, на кокошка… И разбира се много шоколадови фигурки.
luxe stol

– В Австралия зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. В цяла Европа шоколадовите зайци са символ на Великден, дори у нас рекламите на Lindt успяха, но в Австралия великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. Много производители на шоколад предлагат продуктите си под формата на билби.
australia chocolate easter
photo HuffPost

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории