Последни Рецепти
Последни Статии

Лошото хранене убива

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нездравословната храна може да бъде вашият убиец – то е причина за 11 млн. смъртни случая годишно. Всички те биха могли да бъдат предотвратени.

– Лошото хранене убива повече хора в световен мащаб, отколкото тютюнопушенето

– По-важно е какво не ядем от това какво ядем

healthy eating pix

Най-големият проблем не е боклукът, който ядем, а питателната храна, която не ядем, казват изследователи. Докато никой не оспорва, че захарта и транс-мазнините са вредни, повече смъртни случаи всъщност са резултат от липсата на здравословни храни в нашата диета, установява проучването Global Burden of Disease, проведено от Института за измерване и оценка на здравето (IHME) в Сиатъл, което медицинското списание Lancet публикува.

Основните причини за смърт, свързана с лоша диета, са сърдечните удари и инсултите, последвани от рака и диабет тип 2. По-доброто хранене би могло да предотврати смъртта на един от всеки пет души по света. Въпреки че диетите варират в различните страни по света, половината от всички смъртни случаи по света и две трети от уврежданията, дължащи се на неправилна диета, са резултат от консумирането на твърде малко плодове и зеленчуци и поемането на прекалено много натрий (сол).

Но вместо да се опитват да убедят хората да намалят захарта, солта и мазнините, което всъщност е “основният фокус в дебата за здравословното хранене през последните две десетилетия”, би било по-добре да се насърчават здравословните алтернативи, апелират изследователите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории