Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълков оцет

Добавено в Ябълки

Добави към моето меню

  • 1 кг ябълки
  • 70-100 г. захар

За тези, които искат да използват ябълков оцет за подправяне на блюда, препоръчваме следната рецпета за неговото приготвяне в домашни условия. Могат да се използват презрели ябълки, опадала маса, както и отпадъци образувани в процеса на добиване на сок.

Плодовете внимателно се измиват в не по-малко от три води, а след това се надробяват или пресоват. Масата се прехвърля в широк емайлиран съд, залива се с гореща вода, добавя се захар в пропорция 70-100 г. захар на 1 кг. ябълки (в зависимост от захарността им). Водата трябва да покрива ябълките на около 4-5 см. Съдът се поставя на топло място, но така че да не попада пряко под слънчевите лъчи. Покрийте с дървен кръг и затиснете. След две седмици течността се прецежда, прелива се в големи бутилки или дамаджани, като не се долива до горе и се държи още 2 седмици. Полученият оцет, без да се разбърква, внимателно се прелива/претака в бутилки.

Рецептата е преписана от книгата “Диетолог отвечает на вопросы”, Медицина, Москва 1988г.

  • У дома надробяваме ябълките като ги прекараме през месомелачката.
  • За правилна ферментация температурата на въздуха трябва да е 18-20 градуса по Целзий.
  • В една стара книжка от началото на XX век пише, че по време на ферментация оцетът трябва да се продухва със свеж въздух поне два пъти на ден.
Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории