Последни Рецепти
Последни Статии

Пица Маргарита

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

В най-известната история се разказва, че през 1889 година Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи, намираща се в своята лятна резиденция Каподимонте близо да Неапол пожелала да опита неаполитанска пица, по това време храна само за бедните. Придворния готвач в съвършенство владеещ френската кухня, не бил запознат с кухнята на Южна Италия. Затова в двора извикали Рафаело Еспозито, собственик на най-добрата неаполитанска пицария и той поднесъл на кралицата три пици, изпечени в неговото заведения, специално за кралицата: две традиционни и едно импровизирана в чест на този случай. Тази пица Еспозито гарнирал с червени домати, зелен магданоз и бяла моцарела, което съответствало на цветовете на италианския национален флаг. Историята разказва, че именно тази пица се харесала най-много на кралицата. По-късно предприемчивия Еспозито нарекъл своята “патриотически” гарнирана пица – “Маргарита” в чест на кралицата.

Но през 1974 година италианският историк Масимо Албертини нарича тази история чиста измислица, а италианския гастроном и журналист Корадо Епричели провежда във връзка с това собствено “кулинарно” разследване. Съгласно неговата версия трицветната пица действително била приготвена за първи път през 1889 год, а именно на 6 юни в кралския двор в Неапол. Майсторът на пиците се наричал Папино Бранди. За награда за приготвянето на пицата той получил специална грамота, която и сега може да се види в семейната пицария “Бранди”.

Ако желаете сами да си приготвите пица Маргарита, използвайте тази рецепта за пица Маргарита.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории