Телешки гърди с пълнеж от зеленчуци
Добави към моето меню
- 100 гр ориз
- 50 гр стафиди
- 50 гр белени слънчогледови семки
- 200 гр тиквички
- 2 стръка праз
- 1 стрък пресен лук (или 3 глави кромид лук, ако за сезона няма прази зелен лук)
- 50 гр настърган кашкавал
- 800 гр телешки гърди
- 100 мл вино
- 3 сл олио
- черен пипер на вкус
Сварете ориза. Накиснете в топла вода стафидите. Нарежете на дребни парченца тиквичките и праза (лука) и ги задушете. Добавете малко вода и подправки на вкус и варете 10 минути. Изцедете стафидите, отделете няколко за соса, а останалите заедно със слънчогледовите семли прибавете към ориза и зеленчука. Поръсете със ситно нарязания зелен лук и разбъркайте добре. Прибавете кашкавала и подправките.
Направете дълбок джоб в гърдите, напълнете със сместа и зашийте отвора с конец. Отвън намажете с червен пипер. Сложете гърдите в тава, прибавте виното, една чаена чаша топла вода и подправете на вкус. Прибавете останалите стафиди и ако Ви е останало от плънката. Печете 1 час при 200 градуса.
Нарежете изпеченото месо на филии. Сервирайте го поръсено със соса от печеното, парче лимон и свежа салата.