Ябълков оцет
Добави към моето меню
- 1 кг ябълки
- 70-100 г. захар
Ябълковият оцет е ароматен и полезен
Вече 30 години в нашето семейство приготвяме домашен ябълков оцет. Помня много добре кога и как го направихме за първи път. Беше есента в която се роди синът ни. През 1990 г. имаше много ябълки в градината и с една книжка на руски го направихме за първи път тогава.
За тези, които искат да използват ябълков оцет за подправяне на блюда, препоръчваме следната рецпета за неговото приготвяне в домашни условия. Могат да се използват презрели ябълки, опадала маса, както и отпадъци образувани в процеса на добиване на сок.
Плодовете внимателно се измиват в не по-малко от три води, а след това се надробяват или пресоват. Масата се прехвърля в широк емайлиран съд, залива се с гореща вода, добавя се захар в пропорция 70-100 г. захар на 1 кг. ябълки (в зависимост от захарността им). Водата трябва да покрива ябълките на около 4-5 см. Съдът се поставя на топло място, но така че да не попада пряко под слънчевите лъчи. Покрийте с дървен кръг и затиснете. След две седмици течността се прецежда, прелива се в големи бутилки или дамаджани, като не се долива до горе и се държи още 2 седмици. Полученият оцет, без да се разбърква, внимателно се прелива/претака в бутилки.
Рецептата е от книгата “Диетолог отвечает на вопросы”, Медицина, Москва 1988г.
- У дома надробяваме ябълките като ги прекараме през месомелачката.
- За правилна ферментация температурата на въздуха трябва да е 18-20 градуса по Целзий.
- В една стара книжка от началото на XX век пише, че по време на ферментация оцетът трябва да се продухва със свеж въздух поне два пъти на ден.