Последни Рецепти
Последни Статии

Касис

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Касисът – малко история

Касисът, известен още като червено френско грозде, не е бил познат на древните гърци и римляни. В Европа хората започнали да го култивират като лекарствено растение едва през средните векове, а хранителното му значение е било оценено много по-късно.

касис

Макар че дивите форми на френското грозде са виреели отдавна из горите на Западна и Северна Европа, отглеждането на храста като културно растение е започнало в края на XV век. Първите съобщения за използването на плодовете му като храна се отнасят към края на XVII век. Смята се, че културните сортове касис са произлезли от дивия, който и досега се среща в много страни на Западна и Средна Европа.

У нас за касиса не е споменавано дори допреди няколко десетилетия. Растял е тихо и непретенциозно из ъглите на нашата домашна градина, като се е радвал на вниманието само на любителя градинар.

Днес касисът би могъл да има голямо стопанско значение за овощарството в прохладните и влажни планински и припланински райони, както и в някои високи полета, където има възможност за напояване.

Химичен състав

В сравнение с плодовете на други овощни видове, отглеждани у нас, плодовете на касиса съдържат повече киселини, пектин, багрилни вещества и витамини.

Съдържанието на захари е от 7,9 до 12,7%. Захарите са представени главно от фруктоза и гликоза с незначителен превес на фруктозата, а захарозата е малко. Киселините са от 2,5 до 4,2%. Преобладава лимонената, а на второ място е ябълчената киселина. Касисовите плодове съдържат 0,85-0,93% пектинови вещества. Количеството на целулозата е почти колкото в малините – обикновено около 4%. В касиса има много повече дъбилни вещества, отколкото в ягодите и в малините. Средното съдържание на дъбилни и багрилни вещества е от 0,33 до 0,93%.

По съдържание на витамин C (до 219,0 мг%) касисът превъзхожда почти всички ягодоплодни и овощни култури и 2-3 пъти лимоните. Голямото му значение се определя не само от високото съдържание на витамин C, но главно от цялостния комплект на витамините, минералните соли, багрилните и другите вещества. Днес се придава много голямо значение на багрилните вещества (и наличието на витамин P), тъй като те играят важна роля при действието и стабилизирането на витамин C в присъствието на калций.

Съдържание на витамини в касиса (мг%):
Каротин 0,23 – 0,75
Витамин B1 0,04 – 0,08
Витамин B2 0,02-0,04
Витамин PP следи
Витамин C 150,0 – 219,0
Витамин P 500 – 3800

Касисовите плодове съдържат голямо количество минерални вещества (0,65-0,95%).

Съдържание на минерални вещества в касиса (мг%)
Калий 253 – 260
Калций 8 – 10
Магнезий 6 – 8
Желязо 0,2 – 0,4
Фосфор 12 – 50

касис черно френско грозде

Лечебни свойства

На касисовите плодове още от средните векове са приписвани много лечебни свойства, дори действие срещу ухапване от змии. В наши дни касисът се използва в народната медицина като противодиарийно, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 г плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно-чревни заболявания в диетичната храна се включват кисел, отвара или сок от касис.

Пресен сок се предписва при язва на стомаха и на дванадесетопръстника и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок. Благотворно влияят върху стомаха и запарката от пресни листа и екстрактът от растението. Сокът с мед или със захар се препоръчва да се пие при силна кашлица и пресипналост. Витамин P, който се съдържа в касиса уплътнява капилярните съдове и е доказано, че жълтите пигменти (флавоноидите) пречат за проникването на вируси в организма. Взаимодействието между флавоноидите, от една стра, и витамин C и калция, от друга, е главният фактор за поддържането на здравината на стените на кръвоносните съдове.

Запазване на пресен касис

Узрелите плодове се берат в сухо време. За малък период плодовете на всички сортове касис се запазват добре. Внимателно обрани без разкъсване на отделните плодчета и внимателно поставени в малки щайги при температура 8-10° те може да се запазят за 8-10 дни. При по-продължителен престой плодовете омекват, кожичката се разкъсва и част от сока изтича.

В хладилник при температура от 0 до 1deg;C касисът може да се запази 30 и повече дни, ако влажността на въздуха е 82-90%. По-високата влажност създава условия за появяване на плесен по плодовете. Поставянето на касиса полиетиленови опаковки не се препоръчва – плодовете бързо се запарват и плесенясват.

Полезни съвети за касис:

* Плодовете му също са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Плодът е кисел или сладко-кисел и притежава същата миризма, каквато и листата.

* Касисът е най-богат на витамини измежду всички останали плодове. Ако човек изяде 50—60 зърна на ден, организмът му няма да има нужда от повече витамини. Той е 4—5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти — от ябълката, 20 пъти — от вишната, 100 пъти — от гроздето. Съдържа най-много витамин С, който улеснява храносмилането.

* От плодовете на касиса се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино и др. При преработката на плодовете витамин С се запазва добре в продуктите. Пъпките, листата и клонките на касиса също съдържат витамини.

* Подходящ е за замразяване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    Цецо Цветков // June 27th, 2006 at 8:45 pm

    Има ли някой представа каква е цената на пазара за плода?