Бьоф Строганов : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Бьоф Строганов

Добавено в Руска кухня, Ястия с телешко

Добави към моето меню

  • 700 гр телешко бонфиле
  • 2 глави лук, големи, нарязани на ситно
  • 250 мл сметана
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 50 гр краве масло
  • сол, черен пипер на вкус

нарязвате на тесни ивички (5-6 см дължина, 1 см дебелина) напречно на мускулите влакна.

В съд смесете сметаната и доматеното пюре и добре разбъркайте.

Сгорещете маслото в тиган, добавете лука, нарязан на тънко на дъното, леко запържете и добавете ивиците месо, поръсени със сол и черен пичер и запържете съвсем леко за да не се втвърди месото.

Поръсете с брашното, разбъркайте и пържете още 2-3 минути. Изсипете отгоре сметановата смес и задушавайте за 10-на мин на слаб огън.

Ястието се поднася с гарнитура от пържени картофи или зелена салата горещо.

За първи път ястието се появява в края на XIX в., не по-рано от втората половина на 90-те години.
Носи името си в чест на граф Александър Строганов (1795-1891г), последният от рода Строганови, известен с това, че по негов проект е основан Одеския университет и с огромната си библиотека, която подарява на Томския университет. Продължително време граф Строганов е генерал-губернатор на Новоросия, живял и починал в Одеса, където след оставката си е избран за почетен гражданин. Тук ястието е приготвено за трапезата на Строганов от неговия готвач.

Бьоф Строганов
е ястие, което в няй-простия си вариант представлява крехко говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени изделия. “Бьоф Сторганов” това е парчета месо, който са изпържени и задушени със сметана, лук и домати.
Руският Бьоф Сторганов се сервира обикновено с юфка или елдена каша. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в Америка и Китай кафяв сос.

500 г телешки шол
2 глави лук ( нарязан на полумесеци)
200 г гъби (без столчета нарязан на филийки)
25 г масло
1 ч л горчица
50 мл бяло вино
100 мл готварска сметана
черен пипер
червен пипер

Месото се нарязва на жулиени или на кубчета.
Маслото се разтопява в тигана и месото се изпържва, след което се поставя върху салфетка. В същия тиган (ако трябва се добавя масло или олио) се изпържва лукът и гъбите.
Добавете виното, гочицата и намалете огъня и задушете поне 5 минути.
Прибавете месото и оставете за още 4-6 минути.
Махнете капака и оставете виното да се изпари.
Сипете сметана и подправете със сол и черен пипеr. Разбъркайте и след 1 минута изключете (махнете от котлона), похлупете с капак.

Поръсете с червен пипер и поднесете веднага.

Идея: Може да се приготви и със свинско месо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

8 Comments

  1. 1
    napazar // October 4th, 2009 at 7:13 pm

    Рецепатата е страхотна.

  2. 2
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  3. 3
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  4. 4
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  5. 5
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  6. 6
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  7. 7
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am
  8. 8
    Marin Andonov // April 10th, 2011 at 7:34 am