Лечо
Добави към моето меню
- 400 гр пушени гърди или пушено филе (може и някакъв колбас, но е желателно да е пушен)
- 1 кг лук
- 250 гр моркови
- 1 кг домати или 5-6 с.л. доматено пюре
- 3-4 скилидки чесън
- чубрица, черен пипер и сол на вкус
- захар 1 щипка
- магданоз 1/2 връзка
- 250 гр ориз
- 2-3 с.л. олио
Позапържвате в олио нарязания на дребни кубчета колбас или бекон или пушени гърди(по избор), след което го изваждате.
В същата мазнина задушавате с малко вода до омекване лука, нарязан на кръгчета и морковите, нарязани на иглички.
Добавяте нарязаните домати и връщате изпърженото месо. Добавяте чесъна, нарязан на ситно, чубрица и черен пипер, на вкус.
Ври, на слаб огън, а когато ястието остане на мазнина, се добавя щипка захар – за да премахне киселия вкус от доматите.
Сварявате ориза, може да го овкусите с различни подправки или да добавите само сол и черен пипер на вкус.
“Лечо”-то се сервира в плитки чинии, като ориза се слага на кубчинка в средата, а върху него се сипва от пържените зеленчуци и месо. Поръсвате с магданоз.